Politikai szezon

2024.08.30. 06:55

Szeptember végén lesz az Országgyűlés nyitó ülése

Az őszi politikai idény fontos eseménye a kötcsei piknik is, amelyet az őszi ülésszak előtt tartanak, szeptember 7-én.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. június 10-én MTI/Kovács Attila

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

A hamarosan kezdődő őszi politikai szezon egyik legfontosabb eseménye az Országgyűlés nyitó ülése, amelyre a Magyar Nemzet információi szerint szeptember 30-án kerülhet sor. A parlament őszi ülésszakának az első napján hagyományosan felszólal Orbán Viktor miniszterelnök, aki tájékoztatja a képviselőket a két ülésszak között lezajlott kormányzati munkáról. Ezt követően a frakcióvezetők reagálnak az elhangzottakra, amire a kormányfő viszonválaszt ad. 

A parlamenti nyitányhoz tartozik, hogy ilyenkor szokták tartani az ülésszak során az első azonnali kérdések óráját, amelyen rendre részt vesz Orbán Viktor, aki válaszol a parlamenti frakciók tagjai által felvetett témákra.

Jellemzően a parlamenti ülésszak kezdete előtt tartják a kormánypártok a kihelyezett frakcióülésüket, amelyen a frakció tagjai előtt a miniszterelnök is felszólal. Az általában kétnapos tanácskozáson történtekről sajtótájékoztatón számol be Kocsis Máté, a Fidesz és Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője. 

Legutóbb a tavaszi parlamenti ülésszak kezdete előtt, Balatonalmádiban tartottak kihelyezett frakcióülést a kormánypártok. Az ülés kiemelt napirendi pontjai között szerepelt az új államfőjelölt személyéről szóló frakció­döntés, az európai parlamenti és helyi önkormányzati választásokra való felkészülés, illetve az új gyermekvédelmi törvénycsomag. Ennek megfelelően a frakcióülés után tartott sajtótájékoztatón bejelentették, hogy Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság akkori elnökét jelöli a Fidesz–KDNP az államfői posztra, továbbá az is kiderült, hogy Deutsch Tamás vezeti a kormánypártok EP-listáját.

Az őszi politikai idény fontos eseménye a kötcsei piknik is, amelyet az Atv.hu információi szerint szeptember 7-én, vagyis jövő szombaton fognak megrendezni. Az idén 23. alkalommal sorra kerülő pikniket 2004 óta a Polgári Magyarországért Alapítvány szervezi a kötcsei Dobozy-kúrián, ahol zárt körben Orbán Viktor is felszólal. 

A miniszterelnök a jobboldali-konzervatív szellemi és gazdasági holdudvar meghívottjai előtt zárt körben ad ilyenkor helyzetértékelést a politikai folyamatokról. 

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában