Katasztrófa

11 órája

Tornádók alakultak ki és tombol a Milton hurrikán Floridában (videók)

Tornádók alakultak ki és okoztak károkat Florida területén szerdán, azt megelőzően, hogy a szövetségi állam területét elérte volna a Milton hurrikán, két héten belül a második életveszélyes vihar.

MW

A Milton hurrikán a floridai Fort Myersben 2024. október 9-én

Forrás: AFP

Fotó: CHANDAN KHANNA

A helyi idő szerint szerdán késő estére várt hurrikánt megelőző esők és helyi viharokban kialakult forgószelek több helyen károkat okoztak a floridai félszigeten, köztük lakóépületek is megsemmisültek.

A Milton hurrikánt megelőző intézkedések részeként Florida területén mintegy hatmillió embert érintett a kitelepítési intézkedés. A hatóságok előzetesen arra figyelmeztették a lakosságot, hogy aki az otthonában marad, az életét kockáztatja. Elsősorban a tengerparti és a tengeren közvetlen összeköttetésben álló vizek közelében élőknek kellett elhagyniuk a lakásukat, mert a hurrikán akár három-négy méter magas szökőárral öntheti el az ingatlanokat. A legsúlyosabb károkat a Tampa-öbölben és környékén, valamint Sarasotában várják.

A hurrikán a szerda délutáni órákban 3-as fokozatú viharrá mérséklődött, de az illetékesek szerint ez nem csökkenti számottevően a károkozás várható mértékét és a szökőár magasságát. A hurrikánnal együtt akár 300 milliméter csapadék is érkezhet Florida középső részére. A viharzóna csütörtökre virradóra nyugat–keleti irányban vonul át a félszigeten.

Szerdán a hurrikán előtt kialakult helyi viharok és esőzés miatt már meghaladta a kétszázezret az áramszünettel érintett háztartások száma Florida területén. Ron DeSantis kormányzó szerda esti tájékoztatása szerint az elektromos szolgáltatás várhatóan millióknál szünetel majd, miután a hurrikán átvonul. Az állami vezető azt is elmondta, hogy 50 ezer szakember áll készenlétben, hogy minél gyorsabban helyreállítsák a szolgáltatást. Részletesen beszámolt az előkészületekről, köztük a nemzeti gárda embereinek jelenlétéről, akik készenlétben vannak.

A Szövetségi Vészhelyzet Kezelési Ügynökség igazgatója szerdán bejelentette, hogy 1200 szakembert küldtek a vihar által veszélyeztetett államba. A washingtoni központú szervezet vezetője, Deanne Criswell szokatlan, elismerő szavakkal méltatta a floridai kormányzó által irányított felkészülést.

A veszélyeztetett terület elhagyásához segítséget nyújtott több magánvállalkozás, így az egyik legnagyobb közösségi taxiszolgáltató ingyen fuvarokat ajánlott fel.

A hurrikán várható középpontjának útjában fekvő Sarasota megye hivatalos közösségi oldalán szerdán a késő délutáni órákban figyelmeztetést adott ki, hogy már senki ne induljon útnak, ne tartózkodjon a szabadban, hanem keressen menedéket. A friss szakértői számítások szerint a várhatóan 3-as erősségű hurrikánnak az épületek többsége képes lesz ellenállni.

Joe Biden a helyzetről tartott tájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy „az évszázad viharának néz ki” a közelgő Milton hurrikán. Az elnök arra szólított fel mindenkit, hogy kövesse a floridai hatóságok utasításait, mert „élet és halál kérdéséről van szó”. Az elnök a közelgő vihar miatt kedden elhalasztotta németországi és angolai búcsúlátogatását.

Joe Biden demokrata elnök és Ron DeSantis republikánus kormányzó a védekezésről és a kárelhárításra való felkészülésről telefonon egyeztetett.

A vihar veszélyét növeli, hogy az újabb vihar által fenyegetett floridai térség egy részét súlyosan érintette a két héttel ezelőtti Helene hurrikán, és minden törmeléket még nem tudtak eltávolítani, azokat pedig a Milton hurrikán szele sodorhatja magával további kockázatos helyzeteket kialakítva.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában