Hirdetés

2023.10.12. 14:58

Balesetbiztosítás: így csökkentheted az előre nem látható kockázatokat

Egy baleset mindig a legváratlanabb pillanatban történik. Elég egy apró figyelmetlenség vagy szerencsétlen mozdulat, hogy komoly sérülést szenvedjünk, ezért jó, hogyha az előre nem látható kockázatokra is időben felkészülünk. Ilyen esetekben nyújthat segítséget egy körültekintően megválasztott balesetbiztosítás, amely az anyagi terheket levéve a vállunkról támogathat minket a gondterhes időkben.

PR cikk

Illusztráció: Shutterstock

Kieső jövedelem és munkaképtelenség - készülj fel a váratlanra!

“Miért éppen most történt?” - ez az első gondolat, ami eszünkbe jut, ha baleset ér minket, pedig jobban belegondolva, ennek semmikor nincs megfelelő időpontja. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a fájdalom mellett a kezelések ára is külön stresszforrást jelenthet, főleg, hogyha a gyógyulási időszak elhúzódik, és ezért munkaképtelenné válunk.

Bár a betegszabadság ideje alatt így is szert tehetünk a munkabérünk 70 százalékára, azonban ez nem jelent többet, mint évente 15 napot. Ráadásul ez a 15 nap arányosan csökken, amennyiben például októberben kerülünk egy másik helyre, és írunk alá egy új szerződést.

További problémát jelent, hogyha a betegszabadság kerete nem fedi le a felépüléshez szükséges időszakot. Ekkor következik a sorban a táppénz, amelynek összege garantáltan kevesebb még a betegszabadság alatt biztosított jövedelemnél is – körülbelül az átlagkereset 50-60%-át jelenti.

Természetesen a “jobb, mint a semmi” elv alapján is gondolhatunk a betegszabadság díjára, illetve a táppénzre, de ekkor még közel sem látjuk előre a gyógyszerek, gyógyeszközök végösszegét, valamint, hogy mennyi időre esünk ki a munkából. Mindezen felül azt sem szabad elfelejteni, hogy a sérülés típusától és mértékétől függően, van rá az esély, hogy az otthonunkat is át kell alakítani - máshogy szólva - akadálymentesíteni kell a lábadozás idejére.

Egy balesetbiztosítás anyagilag támogat a gondterhes időkben

Mindent összevetve, ha egy hosszan tartó vagy súlyosabb sérülés esetén sem szeretnénk lemondani az anyagi stabilitásunkról, érdemes balesetbiztosítást kötni. Fontos azonban tudni, hogy a balesetbiztosítások nem megtakarítási konstrukciók, tehát a befizetett biztosítási díjjal nem rendelkezhetünk kedvünk szerint.

A biztosító számára rendszeresen beküldött összeggel kizárólag azt a kockázati szolgáltatást fizetjük meg, aminek köszönhetően a társaság fedezi a balesetből származó

kezelési költségeinket. Mindemellett érdemes megjegyezni, hogy csak azokban az esetekben kaphatunk összegtérítést, amelyek biztosítási eseményként vannak feltüntetve az általunk aláírt szerződésben.

A káresetek fajtái társaságonként, de még szerződésenként is változhatnak, ezért mindig alaposan végig kell nézni, hogy kivel és milyen megállapodást kötünk. Léteznek azonban olyan balesettípusok, amelyek után majdhogynem az összes hazai biztosító fizet.

Ilyen lehet többek között a(z):

● baleseti halál,
● baleseti műtét,
● egészségkárosodás (átmeneti, maradandó),
● égési sérülés,
● csonttörés vagy -repedés. 

Ezentúl a legtöbb balesetbiztosítás általában fedezi a kórházban tartózkodás napidíját, továbbá a balesetből származó műtéti beavatkozások után is fizet.

A baleset fogalma és a kizáró tényezők

Amikor biztosítást kötünk, nagyon fontos, hogy pontosan tisztában legyünk a baleset szó fogalmi kereteivel. Hogy miért? Mert minden előtudás nélkül rámutat, hogy alapesetben egy balesetbiztosításnak milyen kizáró tényezői léteznek.

A balesetbiztosítások értelmében azokat az eseteket nevezzük balesetnek, amelyek saját akarattól függetlenül - egy külső behatás következtében történnek -, ezzel múlandó vagy maradandó egészségkárosodást, vagy halált okozva.

Ennélfogva nem történik összegtérítés, hogyha:

● egy olyan betegség okozza a balesetet, amely már a szerződéskötés előtt is ismert volt;
● a szerencsétlenség extrém- vagy versenysport közben történik (ha valaki hivatásszerűen extrém- vagy versenysportol, a biztosítók egyedi feltételek állítják össze az ajánlataikat);
● a biztosító kiemelten kockázatosnak (veszélyesnek) ítéli meg a szerződő foglalkozását – például kaszkadőrként dolgozik vagy katonaként szolgál.

Széles a paletta - dönts személyre szabottan!

A díjszabás és a szolgáltatási kör tekintetében, a balesetbiztosításoknak számos típusát megkülönböztetjük. Önmagukban, de más kockázati biztosítással kombinálva is meg lehet kötni őket, ezért az ajánlatok kapcsán nagyon széleskörű a paletta. Így, ha azt szeretnénk, hogy a végső döntés maximálisan személyre szabott legyen, egy megállapodás aláírása előtt érdemes körültekintően tájékozódni, és alaposan felmérni a személyes igényeket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában