Digitália

2 órája

Hatvan évvel későbbi önmagunkkal beszélgethetünk egy új fejlesztés segítségével

Bárki társaloghat potenciális jövőbeni önmagával. Igaz, egyelőre csak angolul, de ingyenesen, és az információink titkosak maradnak.

MW

Forrás: Future You

Mégis, mire jó mesterséges intelligencia (MI) szimuláció segítségével beszélgetni potenciális jövőbeli énünkkel? Nem valami öncélú technikai produkcióról van szó: azzal, hogy a Future You felhasználói önmaguk jövőbeli énjével beszélgethetnek, csökken a néha szorongatóan ismeretlen, máskor vészterhesnek tűnő jövőképük, s a program segíteni próbál, hogy helyes döntéseket hozzanak meg a jelenben.

Az Massachusetts Institute of Technology (MIT) tudósai abban reménykednek, hogy a 60 éves önmagunkkal való beszélgetés megváltoztatja az egészségről, a pénzről és a munkáról való nem mindig szerencsés gondolkodásukat. Ha életünkből túl sok időt vesz el az ücsörgés a kanapén, a gyorséttermi evés, az italozás, akkor itt az ideje, hogy elbeszélgessünk jövőbeli énünkkel.

Forrás: Future You

Egyfajta „időgépet”, mesterséges intelligenciával működő chatbotot építettek, amely a felhasználó idősebb énjét szimulálja. Az embereket arra ösztönzi, hogy ma gondoljanak arra a személyre, akivé holnap szeretnének lenni.

A digitálisan öregített profilképpel a fiatal felhasználókat ráncos, fehér hajú idősként mutatják be, a chatbot hihető szintetikus emlékeket generál, és a felhasználó jelenlegi törekvéseiből merít történeteket számára.

A Future You nevet kapott rendszer célja, hogy segítse a fiatalokat a jövőbeni önfolytonosság érzésének javításában. Ez a pszichológiai fogalom azt írja le, hogy egy személy milyen kapcsolatban érzi magát jövőbeli énjével.

A kutatások kimutatták, hogy a jövőbeni önfolytonosság erősebb érzése kedvezően befolyásolhatja, ahogyan az emberek hosszú távú döntéseket hoznak, a pénzügyi megtakarításokra való figyeléstől egészen a tanulmányi sikerek elérésére való összpontosításig.

A Future You nagy nyelvi modellt használ, amely a felhasználó által szolgáltatott információkra támaszkodik, hogy létrehozza az egyén 60 éves virtuális változatát, íme a bemutató videó:

A OpenAI GPT3.5 vezérelte chatbottal való interakcióhoz a felhasználóknak először egy sor kérdést kell megválaszolniuk önmagukkal, barátaikkal és családtagjaikkal, az őket formáló múltbeli tapasztalatokkal és a jövőre nézve elképzelt ideális élettel kapcsolatban. Ezután feltöltenek egy portréképet, amelyet a program digitálisan megöregít.

Pat Pataranutaporn, a Media Lab kutatója többször is beszélgetett „jövőbeli énjével”. Számára a legfontosabb az volt, mikor a chatbot emlékeztette: a szülei nem lesznek örökké a közelében, töltsön velük annyi időt, amennyit csak lehetséges.

A projektről készült, előzetesen lektorált tanulmány azt mutatja, hogy a chatbottal folytatott beszélgetések után a felhasználók kevésbé aggódtak, és jobban kapcsolódtak jövőbeli énjükhöz. Jobb döntéseket hoztak a konkrét célokra való összpontosítástól a rendszeres testmozgáson át egészen az egészséges táplálkozásig és a jövőre való megtakarításig.

De ez a realizmus visszaüthet, ha a szimuláció rossz irányba mozdul el. Ezért a Future You figyelmezteti a felhasználókat, hogy jövőbeli énjüknek csak egy lehetséges változatát mutatja, és van lehetőségük megváltoztatni az életüket. Pataranutaporn szerint

Ez nem prófécia, inkább egy lehetőség

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!