divat

2020.02.24. 11:30

Most a fehér francia körmök hódítanak

A Tolna megyei hölgyek körömdivatja ugyan településenként eltérő, ám több ponton fedezhető fel hasonlóság. Szekszárdon az egyszínűek a divatosak, csillámmal, kövekkel és minimális mintával, de például Tolnán a fehér francia hódít.

Brunner Mónika

20200219 Műkörmös illusztrációs fotó. A képen Monostori Bezdán Mónika Fotó: Makovics Kornél Tolnai Népújság

Fotó: Makovics Kornél

Szekszárdon a vendégek a két-három hétig tartós géllakkot és a rövid körömformákat szeretik a leginkább, mert gyorsan elkészülnek, mindössze háromnegyed-egy óra alatt. A rövid körmöknél a kerek formákat kedvelik. A legkedveltebb szín pedig a rózsaszín, a piros és a nude, azaz a testszín árnyalatai.

A színdivat az idei évben a klasszikus kék, amely a megyeszékhely hölgyeinek is megtetszett. A nők egyébként szeretik egyszínű körmeiket feldobni extrákkal, például egy-egy körmön csillámmal, kövekkel, minimális mintával. Ám mindentől függetlenül számukra a legfontosabb, hogy hordhatóak, kényelmesek legyenek. Egyszerű manikűrt azonban csak ritkán kérnek. A jól ápolt körmöknek ára van, egy alkalommal, átlagosan kétezer-ötszáz forinttól ötezer forintig terjedő összeget kell fizetni a szekszárdi körmösöknek.

Munkában Monostori Bezdán Mónika műkörmös. A rövidebb egyszínű és a francia köröm a legnépszerűbb Fotó: Makovics Kornél

Pakson a piros és a rózsaszín a menő, körömformákban a kocka és a mandula. A hölgyek ott is a géllakozást szeretik, és bár figyelemmel követik a divattrendeket, nincsenek különleges kéréseik: az egyszerűbbet, a megszokottat választják. A paksi körmösök általában háromezerért dolgoznak.

Bonyhádon az s-es, m-es méretű női körmök számítanak a legdivatosabbnak. Miután lecsengett a karácsonyi, szilveszteri piros-fekete-csillogós „őrület”, a nude színt keresik, de a csillámos géllakkot, zselés körmöket ugyanúgy kérik. Mint kiderült, a bonyhádi hölgyeknek is fontos, hogy a körmeiket kényelmes legyen viselniük. A körömárak háromezer forinttól ötezer forintig terjednek.

Tolnán a piros szín az örök sláger, formában a kocka, a gömbölyű, a mandula a kedvelt, és a zselés anyagúak. Van körömépítő, aki csak azzal dolgozik, mert tartósabb a géllaknál. A tolnai hölgyek is szeretik a köveket, csillámokat, mintákat egy-egy körömre, az igényeik folyamatosan változnak. Az örök klasszikus a városban azonban a fehér francia köröm, amelynek hossza függ attól, hogy ki milyen életkorú, és milyen munkaterületen dolgozik. Az iskolások a hosszabb körmöket kérik, a gyárban dolgozók a rövidet választják.

A kismamaság és a munka

Az interneten több körömépítőt is lehet találni, aki bár hirdet, nem lehet hozzá bejelentkezni. Mint megtudtuk, sokan közülük édesanyai teendőiket látják el, és van, aki erről tájékoztatja is korábbi, leendő vendégkörét. Ám akadt olyan körmös is, aki arra panaszkodott, hogy nem tud hozzáférni a honlapjához, így sajnos sok kéretlen telefonhívást kap. Egy korábban Dombóváron dolgozó szakember lapunknak azt mondta, hogy gyermeknevelés mellett ő másodállásban a szakmájában tudott maradni. Egyedül azt sajnálta, hogy miután elköltözött egy közeli megye egyik településére, sokkal kevesebbet tud csak kérni a munkájáért. Ez azt jelenti, hogy ott legfeljebb négyezer forintot kérhet el egy-egy vendégtől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában