2024.07.03. 10:24
Trükkök, hogy jól válasszunk: ilyen a finom dinnye
Idén a dinnyeszezon korábban kezdődött, viszont a magyar dinnyék csak a napokban érkeztek meg a kereskedők kínálatába. A kilós áraik egyelőre még magasak, így nem mindegy, hogy a pénzünkért milyen minőségű dinnyét kapunk.
![Van néhány trükk, amivel kiválaszthatjuk a finom dinnyét](https://cdn.teol.hu/2024/06/saTKrG1dtolhxzEAtDnPvHO-uAOq5npQoFSYpCgq3wg/fit/1200/676/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzkzYWYwZTg5Yjk3NjRhMzU5YWNiM2QwODc1YzIzN2I3.jpg)
Fotó: Makovics Kornél / Forrás: Tolnai Népújság
Kóstolás nélkül is választhatunk finom dinnyét
Néhány trükkel viszont akár kóstolás nélkül is megállapítható, melyik lehet finom, minőségi görögdinnye a boltok, piacterek kínálatában. Soroljuk az Agroinform tippjeit a megfelelő dinnye kiválasztásához. Annál érettebb és finomabb lehet a görögdinnye, minél zöldebb, fényesebb és sötétebb a héja. A csíkos fajtáknál a halvány, vajszínű csíkok is jelzik az érettséget.
Félrevezető lehet a kongó hang
Félrevezető lehet a kongó hang a kopogtatásnál! Az érettség mellett utalhat a gyümölcs nagy víztartalmára is.
Nem érdemes venni sérült dinnyét. A nagy rakásba alul lévő görögdinnyék megsérülhetnek, és könnyebben romlásnak indulhatnak.
Helytelen gyakorlatnak számít a dinnyék tűző napon tárolása. A kánikulában felgyorsul a felmelegedett gyümölcs romlása. Kerüld az így tárolt dinnyéket!