Elfogyasztottuk a 2024-es erőforrásokat! Kik a valódi felelősök?

Balogh Éva

Idén is túllőttünk a célon. Idő előtt és korábban, mint 2023-ban. Idén augusztus 1-re esett a Túllövés Napja. Ez az a fordulópont, amikor a Föld idei készleteit teljesen feléltük vagyis innentől a jövő évit használjuk hitelre. 

Kissé zavartan állhatunk meg e negatív ünnepnap előtt, hiszen sokszor halljuk, hogy mindannyian felelősek vagyunk a túlfogyasztásért, de vajon tényleg így van?

Miközben a hétköznapi embert lelkiismeret-furdalás gyötri, hogy nem tett eleget a fenntarthatóságért, megkapjuk a felelősség súlyát is: ne használjunk műanyagot, járjunk biciklivel, fogyasszunk kevesebb energiát. Ezek fontos lépések, de vajon elégségesek? 

A megoldások, amelyeket sulykolnak belénk, ésszerűek. Én szelektálok, helyit veszek, helyit eszem, nem röpködök és még betongyáram sincs, meg lítium bányám. Eközben a világ befolyással bíró döntéshozói nagyobb részénél nem a Föld és az emberek élveznek prioritást. A valódi változáshoz globális szemléletváltásra és a gazdasági elit felelősségvállalására van szükség.

Nem szabad hagynunk, hogy a felelősség kizárólag a hétköznapi emberekre háruljon. Fontos, hogy mi magunk is tegyünk a környezetvédelemért, de a rendszerszintű változás elengedhetetlen. 

Az idei Túllövés Napja tehát nem csak egy figyelmeztetés számunkra, hanem egy felhívás is. Felhívás arra, hogy követeljük a valódi felelősöktől a cselekvést. Mert csak így érhetjük el, hogy ne csak mi, hanem a Föld is fellélegezhessen.