Környezetvédelem

2024.08.18. 07:30

Ilyen kalandot korábban még senki nem vállalt (videóval)

A hasznos, mások által egy kicsit elfelejtett közösségi célokért, mint például a természet épségének megőrzéséért lépett ismét színre a dunaföldvári Aztakeservit Egyesület. Ezúttal PET palackokból készített hajóikkal indultak el a Duna Tolna vármegyei szakaszán, hogy a folyót és annak környezetét megtisztítsák.

Bencze Péter

Amint arról néhány napja beszámoltunk, a hasznos, mások által egy kicsit elfelejtett közösségi célokért, mint például a természet épsége megőrzéséért lépett ismét színre a dunaföldvári Aztakeservit Egyesület. Ezúttal a környező települések: Solt, Bölcske, Madocsa és Harta közösségeivel összefogva rendeztek egy „vizes szemétszüretet”. Sikerrel jártak – írja a duol.hu.

Amerre jártak, megtiszították a folyót és annak partját.
Amerre jártak, megtisztították a folyót és annak partját a dunaföldvári Aztakeservit Egyesület tagjai.
Fotó: Balogh Tamás

Ferenczi Zsolt, az Aztakservit Egyesület elnöke kérdésünkre azt mondta, a hat napos túra útvonalterve szerint Dunaföldvárról indultak, majd  Solt, Ördög-sziget, Bölcske, Harta érintésével Madocsáig hajóztak. A fárasztó napok végén sátrat vertek, és közös főzéssel ünnepelték a munka gyümölcsét.

Lukrécia, a PET palackok világrekordere

Lukrécia évek óta szolgálja az Aztakeservit közösség tagjait. A hajó többször megjárta a tiszai PET Kupát, és közel ezer folyókilométert teljesített már. A teljes neve egyébként Aztakeservit Lukrécia Surranó Szellem Vizibolhabéka Das Boot II. 

A jármű vázát egy könnyűfém szerkezet adja, amit mintegy háromezer darab PET palackkal töltöttek meg, aminek köszönhetően szinte lehetetlen elsüllyeszteni. A használata mellett szóló érv még az is, hogy rendkívül könnyen szétszerelhető három darabra, így a szállítása sem okoz gondot.

Ferenczi Zsolt ráadásul azt mondja, tudtukkal ez az első, PET palackok használatával készített tutaj, ami sikeresen kelt át a Dunán. Lukrécia így világrekordernek számít.

A nem mindennapi kalandról készített összefoglaló – társoldalunk, a duol.hu által megosztott – videót itt tekintheti meg:

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában