Oktatás

2024.09.11. 20:00

Hiányzik a diákoknak a mobiltelefon

A szekszárdi iskolában már keresik a lehetőségét annak, hogy a tanulói laptopokat, mobiltelefonokat hogyan tudják majd nagy tömegben bevonni a tantermi tanuláshoz. Mobiltelefon-leadási rendelettel kapcsolatos felmérés készült az iskolákban.

Brunner Mónika

Az Opinio Institute kutatási eredményei szerint a tizenhat-ötvenkilenc éves korosztály kiemelkedő aránya, kilencvenhat százaléka hallott már az iskolai mobiltelefon-leadást kötelezővé tévő kormányrendeletről, legalább a szalagcímek szintjén. Ezen belül hatvan százalék állítja, hogy a részletekkel is tisztában van. Az általunk megkérdezett szekszárdi intézmény igazgatója szerint a gyerekek béketűrően fogadták az új helyzetet. Vélhetően azért sokaknak hiányzik a mobiltelefon.

Hiányzik a tanulóknak a mobiltelefon
Kutatási eredmény született az iskolákban leadott mobiltelefonokról, talán sok tanulónak hiányzik a telefonja 
Fotó: Beküldött fotó

Hiányzik a mobiltelefon

Hajós Éva, a Szekszárdi I. Béla Gimnázium intézményvezetője lapunknak elmondta, hogy az idei tanévet megkezdő diákok nem tiltakoztak, amiért le kell adniuk mobiltelefonjaikat, csendben, békésen fogadták az új helyzetet. A tanulóik a mobiljaikat általánosan tasakba, zacskóba, borítékba, kis dobozba teszik, arra ráírják a nevüket, és a névvel ellátott lezárt tárolókat a tanítási nap kezdetén leadják az intézményben, ahogy a kormányrendelet előírja. Ügyeletes tanárok és pedagógiai munkát segítők veszik át a diákok egyéni mobiltelefon tárolóit, amelyekben kikapcsolt állapotban vannak a készülékek. A mobilokat rejtő kis tárolókat egy külön helyiségbe teszik. Ahogy véget ér a tanítás, a diákok egyénileg veszik fel a mobiltelefonjaikat. 

Korábban házirend szabályozta

Hajós Éva arról tájékoztatott, hogy oktatási intézményükben korábban házirend szabályozta a mobiltelefonok használatát. A készülékeket akkoriban a diákok a táskáikban tartották, és csak a pedagógus javaslatára használhatták az órai feladatokhoz. Az, hogy a diákoknak le kell adniuk a mobiljukat az iskolában, új helyzet mindenki számára. A Szekszárdi I. Béla Gimnáziumban már keresik a lehetőségeket, hogyan tudnák jól fejleszteni a digitális kompetenciákat, hogy a tanulói laptopokat, mobiltelefonokat hogyan tudják majd nagy tömegben bevonni a tanuláshoz. Egyelőre az otthoni tanulást támogatják a tanulók által használt digitális technikákkal. 

Megosztott a társadalom

Az Opinio Institute kutatásában azt is közli, hogy az iskolai mobiltelefonleadást kötelezővé tévő rendelettel kapcsolatban összességében megosztott a társadalom. Ám inkább az ellenzők vannak többségben negyvenhárom-harmincegy százalékos arányban, míg további huszonhat százalék semleges álláspontot képvisel a kérdésben. A kistelepüléseken azonban jelentősen magasabb a rendelet támogatottsága, itt a válaszadók negyvenhét százaléka ért egyet inkább, vagy teljes mértékben az intézkedésekkel. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában