Kapcsoljon ki!

2024.08.25. 08:30

Stresszűző ételek, hogy jól induljon a hét

Teol.hu

Fotó: napraforgómag

Forrás: mindmegette.hu

Miközben a fizikai fáradtság kipihenéséhez mindössze egy-két nap is elegendő, addig a lelkünk egyensúlya olykor csak hetek – vagy akár hónapok! – múlva képes „helyrebillenni” De mi is az a stressz? Az az inger, amely válaszkészségre serkent minket. A stressz nem szükségszerűen rossz állapot, azt mondhatjuk, hogy az életünk, a mindennapok velejárója. A distressz, azaz a káros stressz az, ami kellemetlen és elviselhetetlen.

Hogyan segíthetünk szervezetünknek a védekezésben?
Elsősorban endorfintermelődés beindításával, hiszen ez az a hormon, amely az idegrendszerünket „egyensúlyban” tartja. Rugalmassá, plasztikussá teszi a problémamegoldó képességünket, sőt, növeli az energiaszintünket is. Aki az endorfinszintjét emelni tudja, annak nem kell tartania az úgynevezett distresszállapot kialakulásától.

Ha rendszeresen fogyasztasz olyan ételeket, amelyek stresszűző hatásúak, akkor nehezebben billensz ki a lelki egyensúlyodból egy-egy nehéz szituációban. Ezek az ajánlott fogások: a magas antioxidáns tartalmú gyümölcsök, mint az áfonya, megóvják szervezetünket a stressz okozta negatív hatásoktól. A csokoládé nyugtató hatású flavonoidokban gazdag, de emellett feniletilamint is tartalmaz, amely hangulatjavító hatással bír. Minél sötétebb a csoki, annál egészségesebb.

A lazacban lévő Omega-3 zsírsavak segítenek csillapítani a stressz okozta tüneteket, emellett az Omega-3-ban gazdag étrend gátolja a stresszhormonok termelődését. Nagymamáink gyakori módszere nyugtalanság ellen a meleg tej mézzel. Ezt a módszert a premenstruális szindróma ellen is javallják, mert a tej stresszoldó hatású. A szénhidrátok a szerotonin termelését segítik, ez a hormon felel a nyugodtságunkért. Ezért van az, hogy szomorú élethelyzetben szénhidrátokat kívánunk. A zabkása rostban gazdag, ezért lassan, fokozatosan dolgozza fel szervezetünk, ezáltal meghosszabbítjuk a szerotoninszintünk emelkedését.

A spenót magas magnéziumtartalmának köszönhetően stresszoldó, nyugtató hatású étel. A dió csökkenti a vérnyomást, így nyugtatja meg az embert stresszes helyzetben. Napi két deka fogyasztása ajánlott. A folsav segít a boldogságérzetet kiváltó agyi vegyület a dopamin termelésében, ezért érdemes minél többször napraforgómagot rágcsálni, vagy sütni vele.

A magnézium nyugató hatása ismert, emellett javíja a szervezetünk stresszreakcióját is. A spenót magnéziumban (és vasban) gazdag, érdemes minél többet enni belőle, ha leterheltek vagyunk. S végül a kékáfonya, amely magas antioxidáns tartalmával védi a testünket a stressz hatásaitól.

Forrás: mindmegette.hu

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában