Védőoltás

2024.09.08. 20:00

A HPV elleni oltást minden gyereknek meg kell kapni

A humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás ingyenesen elérhető a 12 éves diákok számára, és jelentős védelmet nyújt a méhnyakrák és más súlyos betegségek ellen. A fiúk és lányok egyaránt veszélyeztetettek, mégis sokan halogatják az oltást. A szülőknek szeptember 13–ig van lehetőségük igényelni az oltást gyermekeik számára.

Balogh Éva

A humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás már évek óta ingyenesen elérhető a 12 éves diákok számára Magyarországon. Az oltás hatékonyan véd a méhnyakrák, valamint egyéb daganatos megbetegedések ellen. Mégis sok szülő halogatja a döntést, vagy nem tájékozódik eléggé, pedig a védelem életmentő lehet. Az idei tanévben szeptember 13– ig kell a szülőknek benyújtani a beleegyező nyilatkozatot, hogy gyermekeik részt vehessenek az ingyenes oltási programban.

hpv elleni vakcina
Szeptember 13– ig lehet igényelni az ingyenes oltást (kép: Shutterstock)

Mit érdemes tudni a HPV-ről?

A HPV egy rendkívül elterjedt vírus, amely szexuális úton terjed, és felelős lehet a méhnyakrák, valamint más, nemi szervek környékén kialakuló daganatos megbetegedésekért. A vírus nem csak a nőket érinti – a férfiak is veszélyben vannak, hiszen a HPV felelős lehet fej–nyaki daganatok, valamint nemi szervi szemölcsök kialakulásáért is. A fiúk esetében a betegség továbbadásának kockázata jelentős: a vírushordozók ugyanis sokáig tünetmentesek maradhatnak, így tudtukon kívül terjesztik a fertőzést partnereik között.

Miért érdemes az oltást időben beadni?

A HPV elleni védőoltás akkor a leghatékonyabb, ha még a szexuális élet megkezdése előtt adják be, hiszen így megelőzhető a fertőzés. Az oltás két dózisból áll, amelyek között hat hónap különbség van. Ha az első dózis beadásakor a gyermek még nem töltötte be a 15. életévét, elégséges a két adag. Ha az oltási sorozat megkezdésekor a gyermek már betöltötte a 15. életévét, három dózis szükséges a teljes védelem kialakításához. A 2024/2025–ös tanévben is önkéntesen kérhetik a szülők az ingyenes HPV elleni védőoltást, a kiküldött beleegyező nyilatkozat kitöltésével. Az iskolai kampányoltás szervezetten, az oktatási intézményekben zajlik.

Az oltási program évek óta sikeres a lányok körében, ahol az átoltottság országosan 80 százalékos. A fiúknál azonban mindössze 68 százalék az arány, és sok iskolában ennél is rosszabb a helyzet. Enikő, aki a fiát oltatta be, ezt a saját tapasztalatai alapján erősítette meg: „Számunkra természetes volt, hogy igényeljük az ingyenes oltást, de sajnos az osztályban csak a fiam és még egy fiú kapta meg. A 31 fős osztályban, ahol a fiúk és lányok fele–fele arányban vannak, ez nagyon alacsony szám. Fontos lenne, hogy a fiús szülők jobban értsék, miért jelentős ez az oltás. Nem szeretném, ha a fiam a jövőben más ember betegségéért lenne felelős.”

A tapasztalatok vegyesek. Egy szekszárdi anyuka, aki mindkét gyermekét beoltatta, elmondta, hogy az oltási program nagyon gördülékenyen zajlott az iskolában. „A Dienes iskolába járnak a gyerekeim, és az iskola mindent intézett az oltásokkal kapcsolatban. Nekem csak a beleegyező nyilatkozatot kellett aláírnom. Amikor a lányom épp hiányzott az oltás napján, a védőnő megkeresett minket, és egy másik időpontot ajánlott fel. Nem volt kérdés, hogy mindkét gyerek, a fiam és a lányom is megkapja az oltásokat” – mesélte az anyuka. 

Milyen védettséget nyújt a HPV elleni vakcina?

A kampányoltás során a Gardasil 9 nevű vakcinát használják, amely kilenc HPV–típus ellen nyújt védelmet, köztük azok ellen is, amelyek a méhnyakrákos esetek 90 százalékát okozzák. Kutatások szerint a vakcina legalább 10 éven át nyújt magas szintű védettséget, és egyelőre nem bizonyított, hogy szükség lenne emlékeztető oltásra.

A szakértői vélemény

Dr. Pátri Eszter, a Tolna Vármegyei Kormányhivatal tisztifőorvosa hangsúlyozta, hogy a HPV elleni védőoltás beadása nemcsak a lányok, hanem a fiúk számára is fontos. A fiúk ugyanis nemcsak fertőzésveszélynek vannak kitéve, hanem a vírus továbbadásában is szerepet játszhatnak. „A HPV okozta rákos megbetegedések körülbelül harmada a férfiakat érinti. A fiúknak is létfontosságú, hogy megkapják az oltást, hogy megvédhessék saját egészségüket, és ne fertőzzék meg tudtukon kívül a partnereiket. A HPV elleni védőoltás szeptember 13– ig ingyenesen igényelhető minden 7. osztályos diák számára. A szülőknek csak annyi a dolguk, hogy kitöltsék és visszaküldjék a beleegyező nyilatkozatot az iskolába. Az időben beadott oltás nemcsak a gyermekünk egészségét védi, hanem hosszú távon megelőzheti a súlyos, akár halálos betegségeket is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában