A világ legviccesebb ebnevei

2 órája

Kutyanevek gazdi módra, avagy Szutyok és Kuplung

Hogy milyen nevet adunk a házi kedvencünknek az leginkább ránk jellemző. A gazdik általában kreativitásukat élik ki, vagy épp szeretetüket fejezik ki vele, míg az eb szempontjából az érthetőség, a rövidség és az egyediség a fő szempont. Kutyanevek gazdi módra: megkérdeztünk néhány ebtartót, miért pont azt a nevet adta a kedvencének.

Mauthner Ilona

A témát Az én kutyám internetes oldalon találtam, ahol összegyűjtötték a legviccesebb kutyaneveket. A közösségi oldalukon tett felhívásra több mint 450 kutyanév érkezett, amelyek humorról, kreativitásról és egyediségről tanúskodtak. Kutyanevek gazdi módra címszóval tehát mi is megkérdeztünk néhány ebtartót, miért pont azt a nevet adta a kedvencének.

Kutyanevek gazdi módra: tükrözi a gazdi személyiségét és kreativitását és sokszor humorát is
Kutyanevek gazdi módra: tükrözi a gazdi személyiségét és kreativitását és sokszor humorát is
Forrás: MW Archívum

Kutyanevek gazdi módra, Bolhás története

– Szőlő szüretelése alatt csapódott hozzánk egy puli-szerű kutyus. Akkor még kézzel szüreteltünk és vagy húsz ember dolgozott a szőlőben minden nap, amikor nem esett az eső. Délben leültünk a tőkék árnyékában és úgy ettük meg amit odacsomagoltunk. A kutyus akkor lett a vendégünk, mindig megkapta a maradékot. Hűségesen el volt mellettünk. Mivel nem tudtuk, hogy mi a neve, elneveztük Bolhásnak, a kinézete miatt. A szüret végére – akkor ez közel egy hónapig tartott – hűséges társunk lett. A sok kajától a szőre is fényesebb lett, formás kis eb lett belőle. Még okos is volt. Egyik reggel beindította a férjem a traktort és úgy hagyta, erre azért volt szükség, mert nehezen indult, akkumulátort kellett volna cserélni benne. Közben átült egy másik járműbe, azzal vitte fel a ládákat, amibe szüreteltek a munkások. A traktor meg addig pöfögött, míg az enyhe lejtőn elindult. A kutyus futott mellette, ugatott veszettül, így vettük észre, hogy baj van. Bolhást még meg is sirattuk, amikor végleg eltávozott a földi világból – mesélte el kutyája történetét egyik szekszárdi olvasónk. 

A humor forrása lehet a kutya mérete is

A már említett Az én kutyám internetes oldalon az alábbi vicces nevek kerültek bejegyzésre:

Mákos Guba, Pufirizsa, Csülök, Kalácska, Pogácsa, Piskóta, Cognac (konyak), Lecsó, Pörkölt (igen népszerű kutyanév), de Kex és Ropi, Fűszer, Gulyásleves és Répa is szerepel a listán. Szintén a konyhához kapcsolódó nevek a Zacskó, a Flakon, a Bödön és a Butykos is.

Csipet és Medve esetében a humor forrása a méret: Csipet ugyanis egy kuvasz, míg Medvében egy tacskót tisztelhetünk. De a 40 kilós Picike sem a méretével szolgált rá a nevére. Ahogy a Herkules név hallatán sem egy pincsit várnánk.

És amikor egyértelmű, miért hívják így az ebet

Nitrót, Betont, Dinamitot, Dízelt és Torpedót könnyedén el tudjuk képzelni akció közben. Valószínűleg egyikük sem egy békésen andalgó, alacsony energiaszintű jószág. Kámfor pedig a csavargás utáni szűnni nem akaró vágya miatt kapta a nevét.

A több mint 450 beküldött név között egy külön kategóriát jelöltek ki azoknak a neveknek, amelyek így vagy úgy, de a kutyatartó szakmájához kapcsolódnak. Ennek köszönhetően roppant aranyos névadások születtek, úgymint Vektor egy matematikatanár kedvence, míg Tipli egy asztalos, Ninó egy betegszállító kutyusa, Kuplung pedig egy autószerelőé. Utóbbi névvel több négylábú is büszkélkedhet.

Bár a gazdi szakmája nem derült ki, de idesorolnánk a Spakli és a Fuga nevű bulldogokat, valamint a Satu nevű bullmasztiffot, és a Centi nevű tacskók is békében megférnek ebben a csapatban.

Murci, Masni, Mókás és Mancs, gyerekek kedvencei

– Nálunk mindig a gyerekek adták a kutyáinknak a nevet. Van egy tanyánk, ahol nagy a területünk és mindig van legalább négy kutyusunk, akik védik a területet. Mivel M-betűvel kezdődik a nevünk, így a feltétel csak annyi volt, hogy a kutyáink neve is M-betűs legyen – mondta Molnár Istvánné, bátaszéki olvasónk. Így volt már Murci, Masni, Mókás és Mancs nevű kutyánk. Most Molli, Marcipán és Morzsi a kutyáink neve, illetve a negyedik Csufi. Először szakítottunk a hagyománnyal. Ez a kutya annyira ronda, hogy nem illik rá más név, és nem kellett senkinek, hát befogadtuk. A természete sem valami jó, de nálunk ragadt. Még szerencse, hogy jól kijön a többi kutyussal.

Legyen rövid, maximum három szótagos, könnyű kimondani

Házi kedvenceink elnevezése jórészt ízlés, illetve kreativitás kérdése, azonban fontos szót ejteni arról is, milyen szempontokat érdemes szem előtt tartania a leendő gazdinak. Röviden a lényeg a név érthetősége, valamint a hossza. A legjobb, ha két, esetleg három szótagos nevet választunk, amit nem nehéz kimondani. Ideális, ha mássalhangzó-magánhangzó sorrendben vannak a betűk, például Fifi, vagy Balu. Ha több kutya van a családban, nem ajánlott olyan neveket adni, amelyek hasonló hangzásúak, ahogy a családtagok neveivel se csengjen egybe a név.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában