Október 27-én óraátállítás!

2 órája

Téli időszámítás: még két hetünk van

Az év közepén még bíztunk abban, hogy többet már nem kell az órát átállítgatni. A téli időszámítás kezdete az idén október 27-én, vasárnap lesz.

Mauthner Ilona

Az óraátállítás szabályai szerint a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik éjfél után 2 órával, és október utolsó vasárnapján ér véget, hajnali 3 órakor. A téli időszámítás tehát még ezen a napon elkezdődik.

Téli időszámítás: még két hetünk van hátra és egy órával többet aludhatunk
Téli időszámítás: még két hetünk van hátra és egy órával többet aludhatunk
Forrás:  Shutterstock/illusztráció

Téli időszámítás kezdete idén október 27-én, vasárnap lesz 

Október 27-én, vasárnap kell az órákat hajnali 3-ról 2 órára visszaállítani.

A nyári időszámítást először az első világháború alatt vezették be. Európában a Német Császárság és az Osztrák-Magyar Monarchia alkalmazta először 1916. április 30-án, amit később más országok is átvettek, de a háború végeztével visszaálltak a normál időszámításra.

Magyarországon több alkalommal használták a nyári időszámítást villamosenergia-megtakarítás céljából, majd egy időre megszüntették. 1980-ra az Európai Gazdasági Közösség (az EU elődje) minden tagállama bevezette és egységesítette a nyári időszámítás szabályait, amit később a Varsói Szerződés országai is átvettek.

Az uniós jogszabályok szerint a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, míg az október utolsó vasárnapján visszaállnak a standard, vagyis az eredeti időszámításra (téli időszámítás).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában