Diáknap volt pénteken az I. Béla Gimnáziumban (videó)

Belépve a szekszárdi középiskola kapuján, a szél szokatlan illatokat hoz felém – bográcsban főtt ételek aromája tölti meg az udvart. A diáknap az I. Béla Gimánziumban nem a megszokott sorversenyekkel telik. Az iskola diákigazgató-választásának izgalmai keveredtek a kilencedikesek szecskáztatásával. A frissen megválasztott diákigazgató, Lorenzo, máris tervekkel állt elő, hogy hogyan tehetné még izgalmasabbá az iskolai életet, miközben a diákok közös programokkal ünnepelték meg ezt a különleges napot.

Balogh Éva

Amint belépek az I. Béla Gimnázium kapuján, valami furcsa, mégis csábító illat csapja meg az orromat. Ez nem a megszokott iskolai menzaillat, hanem bográcsban főtt ételek aromája lengi be a területet. A kíváncsiságom gyorsan felülkerekedik a kötelességtudatomon, így úgy döntök, hogy a tanárik helyett a kert felé veszem az irányt. Mint kiderült, az I. Béla Gimnázium Diáknapján a szabadtéri programok és a diákigazgató-választás álltak a középpontban, a diákok pedig nagy lendülettel vetették bele magukat az eseményekbe.

Diáknap az I. Béla Gimnáziumban
A főzőverseny évek óta a diáknap izgalmas programelem
Fotó: Makovics Kornel

Diáknapon nincs tanulás

Hajós Éva igazgatónő szerint ez az egyik legfontosabb esemény az iskola életében: „A diáknap során a diákok átveszik az irányítást. Az új diákigazgató, Lorenzo, jelképesen átveszi az iskola kulcsát és a hagyományos cilindert, amit minden évben az új diákigazgató visel, ezzel is erősítve az iskola közösségét.”

Lorenzo nagy tervekkel vágott neki diákigazgatói munkájának. Elmondása szerint az egyik legfontosabb célja, hogy a diákok a szünetekben bent maradhassanak a tantermekben. „Szeretnénk, ha az iskolai élet lazább lenne. Jó lenne, ha bélás pulcsik és pólók is készülnének, hogy még jobban összekovácsoljuk az iskolai közösséget” – mondta lelkesen.

A diáknap másik fontos eseménye a szecskáztatás volt, amit a 11. osztályosok bonyolítanak minden évben. Balázs, mint felsőbb éves gimnazista arról mesélt, hogy milyenek az idei kilencedikesek: „Nagy a szájuk, de azért elég gyorsan helyre tettük őket – persze mindezt viccesen és barátságosan.”   „Szerintem jól viselték a dolgot, nem volt semmi megalázó feladat. Egész ügyesen teljesítettek.” – tette hozzá nevetve.

Zsigmond most kilencedikes, de elmondása szerint már a nyári szecskatáborban összekovácsolódott az első pillanattól az osztályuk. „ Én jóban vagyok a felsőbb évesekkel is, egyáltalán nem voltak durva feladatok, élveztük, inkább viccesek. Jó fejek egyébként a 11.-ek, nem tartunk tőlük, inkább élvezzük a helyzetet, hogy mi vagyunk a középpontban.” – hadarta el Zsigmond, miközben két óriástökkel a hóna alatt sietett a tökfaragó versenyre.

A nap végén a bográcsfőzés és a tökfaragó verseny koronázta meg a rendezvényt, ahol az osztályok együtt készítettek finomabbnál finomabb ételeket. A diákigazgató hivatalosan is lezárta a Diáknapot, és egyúttal megkezdte tervei megvalósítását az iskolai élet frissítésére.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában