Tolnában 23 falugazdász segíti a gazdákat

2024.07.30. 17:30

Agrárkamara falugazdász-hálózata idén harminc éves

Harminc éve segítik a hazai gazdálkodókat a falugazdászok. Az agrárkamara falugazdász-hálózata országosan mintegy ezer ügyfélszolgálati ponttal működik, az idei bővítéssel 700-ra nőtt a falugazdászok létszáma. Tolna vármegyében alig van olyan település, ahol ne lenne ügyfélszolgálati irodájuk a falugazdászoknak.

Mauthner Ilona

A kibővített hálózatnak köszönhetően a falugazdászok az eddigieken felül további ügykörökben is segítséget nyújtanak a gazdáknak. Legfontosabb feladatuk azonban továbbra is a gazdálkodók támogatáshoz jutásának segítsége, az elmúlt 10 évben több, mint 1500 milliárd forint támogatás lehívásában segítettek az agrárkamara falugazdász-hálózata közreműködésével.

Agrárkamara falugazdász-hálózata idén 30 éves, és a legfontosabb feladata az, hogy segítse a gazdák munkáját
Agrárkamara falugazdász-hálózata idén 30 éves, és a legfontosabb feladata az, hogy segítse a gazdák munkáját
Fotó: Illusztráció / Shutterstock / Forrás: Shutterstock

Agrárkamara falugazdász-hálózata újra épült

A falugazdász feladatokat már az előző évszázadban is több, különböző formában működő szervezet látta el, ám ez a rendszer 1948-ban a mezőgazdaság szocialista átszervezésének következtében összeomlott. A rendszerváltást követően a magángazdaságok megjelenésével szükségessé vált a gazdákat és a kormányzati irányítást egyaránt segítő szervezet kialakítása. 

Az akkori kormány 1994. március 1-jével állította fel újra a falugazdász-hálózatot – a Földművelésügyi Minisztérium megyei hivatalai keretében –, melynek alapvető célja volt a privatizáció által földhöz jutott gazdák támogatása. A falugazdászok 1995-től az Agrárkamarához tartoztak, 1999-től ismét visszakerültek a minisztériumhoz, majd 2007-től a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz. 

Átalakult a tevékenységük az uniós csatlakozás után

Az uniós csatlakozás kapcsán a falugazdászok tevékenysége is átalakult, a legfontosabb feladatuk a termelők támogatáshoz jutásának elősegítése lett. A hálózat fennállásának huszadik évfordulója komoly változást hozott a falugazdászok életében, hiszen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a kormány által kötött megállapodás értelmében 2014. január 1-jével a falugazdászok újra visszakerültek oda, ahová tartoznak, a kamarához. 

Az egyre szigorodó uniós előírások, valamint a pályázati lehetőségek bővülése miatt szükség volt arra, hogy a falugazdászok nagyobb létszámmal és kibővített feladatkörrel segítsék a gazdákat. Az idén 30 éves falugazdász-hálózat ezévi létszám-növekedésének köszönhetően immár 700 fővel és folyamatosan bővülő szolgáltatási skálával segíti a mezőgazdasági termelők életét.

Szinte minden területen segítik a gazdálkodókat

Tíz egységes kérelemből hetet minden évben a kamarai falugazdászok segítségével adnak be a gazdálkodók, így az elmúlt 10 évben több mint 1500 milliárd forint támogatás lehívásában működtek közre. 

Ezen felül számtalan más adminisztrációs feladatban segítik a gazdálkodókat. A falugazdászok ellátják a NAK hatósági feladataival, az agrár- és vidékfejlesztési támogatások igénybevételével összefüggő ügyintézéssel, az agrárkár-enyhítési támogatásokhoz kapcsolódó mezőgazdasági káreseményekkel kapcsolatos feladatokat. A múlt évben 55.058 őstermelő, 9704 őstermelő családi gazdaság, 63 családi mezőgazdasági társaság hatósági ügyintézésében segítettek a falugazdászok, emellett 1541 mezei őrszolgálattal kapcsolatos és 7000 okmányhitelesítéssel kapcsolatos hatósági ügyintézésben vettek részt. Emellett gyűjtik a termésbecsléshez, állapotminősítéshez szükséges adatokat, segítenek az időjárási káresemények felmérésében.

Tolnában 23 falugazdász segíti a gazdákat

Tolna vármegyében 23 falugazdász dolgozik, mindegyiküknek több településen is van a hét adott napján fogadóórájuk, amikor segíteni tudják az ott élő gazdálkodók adminisztrációs munkáját. Így falugazdász iroda van – többek között – Faddon, Tolnán, Szekszárdon, Bogyiszlón, Őcsényben, Decsen, Várdombon, Bátaszéken, Döbröközön, Kurdon, Tevelen, Kétyen, Zombán, Sióagárdon, Kakasdon, Szálkán, Bonyhádon, Regölyben, Bátán, Pakson, Tamásiban, Dombóváron, Dunaföldváron, Hőgyészen, Németkéren, Bölcskén, Pálfán, Simontornyán, Madocsán, Ozorán, Gyönkön, Iregszemcsén, Nagykónyiban, Szakcson.

A NAK oldalán elérhető a falugazdászok neve, telefonszáma és ügyfélfogadásának ideje is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában