Hajdan

2024.07.22. 09:04

Elfogyott a kifli Dunaföldváron

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Dühös voltak a dunaföldváriak (Illusztráció: M.D.)

40 ÉVE Dühös dunaföldváriak. A szép Duna menti nagyközségen átutazók is dühösek. Joggal dühösek. Ugyanis, ha valaki nem lakmározni akar, hanem déltájban az éhét elverni, akkor nem kap kiflit. Megkérdeztünk három boltost, köztük a 12.30-kor záró tejbolt vezetőjét is. Egyhangúan állították, hogy ez nem aznapi balszerencse volt, hanem rendszer. A kiflit (péksüteményt) egyébként nem Szekszárdról szállítják oda, hanem helyben sütik. Ezután felhívtuk a helyi sütőüzemet, melynek kinevezett vezetője ugyan nincs, de azért valaki sejthetőleg mégis vezeti. Azt mondták, hogy a boltok keveset rendelnek. A boltok azt mondták, keveset szállítanak. (Tolna Megyei Népújság, 1984. július 19.)

40 ÉVE Vízi balesetek. Július 14-én két vízi tragédia is történt megyénkben. Az első a faddi strandon következett be, P. I. 17 éves dunaszentgyörgyi fiatalember déli negyed 1-kor, fürdés közben vízbe fulladt. Ugyanezen a napon a tolnai úgynevezett Stern fürdőhelyen V. J. tolnai fiatalember lett a víz áldozata. Az esetek figyelmeztetnek: legyünk óvatosak a vízzel és a vízben. (Tolna Megyei Népújság, 1984. július 17.)

40 ÉVE Ezeregyszáz kilométer kenuban. Megérkezett Paksra Kováts Balázs, a Paksi Atomerőmű Vállalat mérnöke és felesége felső-dunai vízi túrájáról. Kenuval tettek meg 1100 kilométert, az NSZK-beli Ulmtól Paksig. Útjukról TIT-előadásokon számolnak majd be. (Tolna Megyei Népújság, 1984. július 19.)

30 ÉVE  Végéhez érkezett az idei Rock Maraton, amely minden eddigit felülmúlt. Mind a nézőszámot, mind a szervezettséget, mind a hangulatot illetően. Szekszárd ismét jó házigazdának bizonyult, a fesztiválnak pedig még inkább nőtt a tekintélye. Ezúttal egy (félig) színházi produkciót (Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról) is láthatott a közönség, és ez bizony meglepően hatásosnak bizonyult. Feledtetni tudta az egy zenekar, még egy zenekar, harmadik zenekar monotóniát. (Tolnai Népújság, 1994. július 21.)

30 ÉVE Erdélyi gyermekek nyaralása. A németkéri vöröskeresztes szervezet indította el azt a kezdeményezést, melynek eredményeként huszonkét erdélyi gyerekek nyaralhatott a csendes, Paks mellett fekvő községben. A település néhány családja szívesen és nagy szeretettel fogadta a Csittszentivánból érkezett kisdiákokat, valamint a két kísérőt. A gyerekek természetesen németkéri családoknál voltak elszállásolva. Az megérkezés utáni első percek egy kicsit nehezen teltek, de az erdélyi gyerekek nagyon hamar feloldódtak és otthon érezték magukat a számukra új, szokatlan környezetben. (Tolnai Népújság, 1994. július 21.)

30 ÉVE Vendégszereplés görög földön. Hazaérkezett görögországi vendégszerepléséről a gyönki német nemzetiségi néptánccsoport és a tamási Vagabund fúvószenekar. A két csoportot a tesszáliai Larisza kulturális egyesülete fogadta. Streicher Györgyné, a tánccsoport vezetője arról számolt be, hogy nagy taps kísérte a gyönkiek fellépését és mindenütt megelégedéssel fogadták a Tolna megyei vendégeket. (Tolnai Népújság, 1994. július 19.
 

Hajdan
A gyönki táncosok a lariszai Egyetem téren 
Fotó: Beküldött fotó

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!