Közelít a tél

Tegnap, 14:00

Az emberek bespájzoltak a hatósági áras tűzifából

Nyakunkon a fűtési idény; lesz-e elég tűzifa? Lesz. Sőt a szokásosnál kisebb a kereslet. A közelmúlt eseményei (covid, háborús infláció, a gázellátás körüli bizonytalanságok) nem hagyták megnyugodni a piacot. Az olcsó, hatósági ár átmeneti bevezetése kapcsán pedig sokakban az a kérdés is megfogalmazódott: nem lesznek-e nagyon kifosztva az erdők? Egy erdészeti társaságtól és egy tüzépestől kértünk helyzetértékelést.

Wessely Gábor

Borda László tolnai tüzépes kevés megrendelést kap mostanában, mert sokan feltöltötték a tűzifakészleteiket tavaly, tavalyelőtt (A szerző fotója)

Azt gondolhatnánk, hogy a gázellátás körüli bizonytalanságok miatt megnő a tűzifavásárlási kedv, kezdődik a bespájzolás. De nem, mert a bespájzolás már megtörtént korábban, amikor hatósági áras volt a termék. Nézzük most meg ezt a dolgot a másik oldalról, azaz ne a fogyasztók szemszögéből! Hogyan élték át az elmúlt éveket a szolgáltatók? 

Fotó: A szerző fotója

A Gemenc Zrt-től a következő információt kaptuk: – Az elmúlt években a társaság termékei iránti kereslet hektikusan változott. A koronavírus-járvány hatására 2020-ban drasztikusan visszaesett a kereslet, ez a negatív körülmény még a 2021-es évben is fennállt. Ezt követte egy fapiaci emelkedés, melyben természetesen erőteljesen érződött az energiaválság miatt a kormány által meghirdetett lakossági tűzifaprogram. Ezen időszakban a kereslet jelentős mértékben megemelkedett a szokásoshoz képest. A társaság ekkor nemcsak a saját működési területén elégítette ki a vevői igényeket, hanem, átszállításokkal más állami erdészeti társaságoknál is besegített. A program végrehajtása érdekében nem kellett külön erdőterületet letermelni, a hatóság által jóváhagyott erdőtervi lehetőségekben meghatározott mennyiségeket sem használta ki teljes egészében a társaság.

Tehát fa volt és van bőven, a viszonteladók, a tüzépesek viszont pórul jártak, mert ők nem jutottak hatósági áras fához (csak a magánszemélyek). Drágábban meg ki vett volna tőlük? 

Borda László tolnai vállalkozó mondja: – A covidos időszakban szinte minden leállt, fához is alig lehetett jutni. Az enyhe telek se kedveznek nekünk, 30-40 százalékos keresletvisszaesés is előfordul emiatt. De ami igazán megfogott minket, az az államilag finanszírozott fa volt. Mi állami erdészetektől nem szerezhettünk be tűzifát, csak maszekoktól, piaci áron. Miközben jónéhányan, a fával soha nem fűtő rokonaik nevére is bevásároltak a dotált kínálatból. Úgyhogy most csekély az igény, mert feltöltöttek az otthoni tárolóhelyek.

Rőzsegyűjtés

A hatósági áras tűzifaprogram 2022 szeptemberében indult. Olcsón lehetett fához jutni – háztartásonként legföljebb tíz köbméterhez –, de nem darabolthoz, hanem hengereshez, melynek elszállításáról és felaprításáról a vásárlónak kellett gondoskodnia. Ez sokak számára problémát okozott, amin az erdőgazdaságok – ha volt rá kapacitásuk – igyekeztek segíteni, mindenekelőtt fuvarszervezéssel. Emellett rőzsegyűjtésre is lehetőségük volt (és van) a rászoruló családoknak. Az ország kevéssé erdősített területeire vasúton és közúton is szállítottak fát.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában