Ingatlanbazár

2 órája

Penészedés ellen is jó a klíma

Ezt a nyarat klímaberendezés híján igen nehéz volt átvészelni. Ne legyintsen, hogy jövő nyárig már úgysem lenne rá szüksége, mert a klímát fűtésre, légtisztításra, páramentesítésre, de még szellőztetésre is használhatja!

Teol.hu

Ezt a nyarat klímaberendezés híján igen nehéz volt átvészelni

Fotó: Ingatlanbazár

A háztartások nagy részében magas a páratartalom, ami – csakúgy, mint a rosszul szellőztetett ingatlanoknál – penészedéshez vezethet. A dohos, rossz levegőminőség nemcsak a komfortérzetre hat rosszul, hanem az egészségre is.

Őszi, téli párátlanítás

A hidegben sokkal kevesebbet szellőztetünk, emiatt a penész könnyebben megül még az egyébként jól szellőző helyiségekben is. A klímaberendezés páramentesítő funkciója (dry mód, vízcseppjel) ennek megelőzésére is kiváló, típustól függetlenül valamennyi berendezés alkalmas erre. Ilyenkor nem hűt és nem is fűt, csak a helyiség levegőjét szárítja ki. Ahol extrém magas a páratartalom, folyamatosan működhet. Egyes típusok központi szellőztetésre is kiválóak, ezeknél a beltéri egység légtechnikai csövet és szűrőt is tartalmaz, és használatakor friss levegőt juttat a lakásba.

Nyár végi karbantartás

Persze nyár végén ne feledkezzünk meg a klímakarbantartásról sem! Ideális esetben kétszer, a nyári hűtési és a téli fűtési szezon végén ajánlott szakemberrel elvégeztetni az eszköz tisztítását, karbantartását. Ezzel megelőzhető a berendezésben elszaporodott, egészségre káros hatású gombák, baktériumok levegőbe, majd tüdőbe jutása. Ne feledje: az ötéves garancia feltétele a minimum évente egyszer, a hivatalos szerviz által elvégzett és dokumentált karbantartás.

A porszűrő kimosását azonban mi magunk is megoldhatjuk; ezt érdemes pár hetente elvégezni, főleg, ha naponta bekapcsoljuk a poros belvárosi környezetben használt klímát. A büdös, kellemetlen szagot árasztó, csöpögő eszközt azonban ne mi próbáljuk megjavítani, hívjuk ki a szakembert, tanácsolja Nagypál Norbert, a Dél-Alföldi Klíma Kft. értékesítője.

Kemény telekre is

Ha csak a fűtés rásegítésére szánjuk a klímát, például tavasszal és ősszel, amikor még nem éri meg bekapcsolni a gázkazánt, arra a legtöbb típus megfelel. De a kimondottan fűtésre optimalizált géppel a legkeményebb teleknek is nekivághatunk; ezt direkt a mínuszokra tervezték, mínusz 20-30 Celsius-fokig tökéletesen és hatékonyan működik. Ott hasznos, ahol mondjuk a gázfűtés hiányzik a lakásból.

Némán figyel

Vannak, akiket zavar a klíma működésekor keletkező hang. Számukra jó hír, hogy ma már létezik olyan típus is, amely némán teszi a dolgát. Ez a hűtő-fűtő, prémiumkategóriás, japán márkájú klíma még „okos szemet” is kapott: hűtés üzemmódban érzékeli az ember testhőjét, így nem fújja rá a hideg levegőt. Fűtéskor viszont követi a helyiségben közlekedő mozgását, és ráirányítja a kifújt meleget. A helyiség legtávolabbi szegletét is a kívánt hőmérsékletre fűti fel, vagyis homogén hőjű szobát garantál.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában