Foglalkoztatás

3 órája

Robotizáció enyhítheti a szakemberhiányt

Magyarország számára a hosszan tartó segélyezés helyett a minél gyorsabb munkába állás az egyik legfőbb cél – hangsúlyozta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter. Az EU-tagállamok miniszteri találkozóján arról beszélt, hogy a foglalkoztatási ráta tovább növelhető, ha sikerülne belső munkaerő-tartalékokat mozgósítani, és a jövőben a robotizáció is enyhítheti a szakemberhiányt.

Balogh Éva

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerint a munkanélküliség legjobb ellenszere a gyors munkába állás, nem pedig a hosszan tartó segélyezés. Erről Budapesten, az EU-tagállamok foglalkoztatási minisztereinek találkozóján beszélt.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A miniszter szerint Magyarország elérheti a 85 százalékos foglalkoztatottsági arányt, ha sikerülne több fiatal és idősebb munkavállalót bevonni a munkaerőpiacra. Nagy Márton megjegyezte, hogy az egyik legnagyobb probléma az, hogy sok munkakereső képzettsége nem felel meg a cégek igényeinek. A technológiai újítások, például a robotizáció, segíthetnek, de a miniszter szerint a munkaadóknak érdemes a jó szakemberek felkutatásába és megtartásába fektetni hosszabb távon, a mégoly nehéz időkben is, hiszen a magas szakmai tudást nehéz pótolni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában