Segítségnyújtás

2024.08.12. 20:00

Szekszárdi tűzoltók is részt vettek az észak-macedóniai erdőtüzek megfékezésében

Hazatért a magyar tűzoltó csapat Észak-Macedóniából. A balkáni ország erdőtüzek miatt kért segítséget.

Révészné Hanol Erzsébet

Hazatért az észak-macedóniai erdőtüzek oltásában résztvevő magyar tűzoltócsapat. A negyvenhat tagú egység – soraiban három szekszárdi tűzoltóval – augusztus elsején tizenhárom járművel indult útnak, miután a balkáni ország a kiterjedt erdőtüzek megfékezéséhez az Európai Unió Polgári Védelmi Mechanizmusán keresztül a tagországok segítségét kérte. A magyar egység a tűzoltók mellett logisztikusokból, drónpilótákból és az Országos Mentőszolgálat három egészségügyi szakemberéből állt.

Helytálltak a magyar tűzoltók az észak-macedóniai erdőtüzek megfékezésében
Helytálltak a magyar tűzoltók az észak-macedóniai erdőtüzek megfékezésében. Forrás: BM OKF

A balkáni ország több pontján pusztítottak erdőtüzek

A magyar kontingens a küldetés első napjaiban a Makedonszki brodi járásában lévő Breznica település környékén pusztító lángok megfékezésében nyújtott segítséget. Ezt követően másik helyszínen, a Jasen rezervátumban támogatták a felderítést és az oltást. A hazatérés előtt, szombaton Brod település polgármestere és a tűzoltóparancsnoka is megköszönte a magyar egység tíz napon át tanúsított helytállását.

A csapat vasárnap este érkezett meg Budapestre. A hazatérőket Erdélyi Krisztián, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság műveleti főigazgató-helyettese fogadta a Gazdasági Ellátó Központ Ferihegyi úti raktárbázisán. A tűzoltó vezérőrnagy megköszönte a magyar csapat kiemelkedő és eredményes helytállását, külön kiemelve a drónok alkalmazását, amely nagyban segítette az oltáson dolgozó tűzoltók munkáját.

Hazatért a tűzoltócsapat, soraiban szekszárdi tűzoltókkal
Hazatért a tűzoltócsapat, soraiban szekszárdi tűzoltókkal
Forrás: BM OKF

Tolna vármegyéből Jantner Attila Zsolt tűzoltó őrnagy koordinációs tisztként, míg Visnyei Adorján Zsolt tűzoltó főtörzsőrmester és Kosaras Máté tűzoltó őrmester beosztott tűzoltóként teljesített szolgálatot. Mindhárman a Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság állományába tartoznak.

Nem ez az első alkalom, hogy Magyarország segítő kezet nyújt Észak-Macedóniának. 2016 augusztusában vihar- és árvízkárokat követő helyreállításra és a kitelepített emberek elhelyezésére alkalmas eszközöket, felszereléseket küldött a magyar katasztrófavédelem – emlékeztetnek rá a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóközleményében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában