Katasztrófavédelem

2024.08.12. 12:13

Napról napra nő szabadtéri tűzesetek száma

Aljnövényzet, avar, gaz égett a hétvégén. Vármegyeszerte voltak szabadtéri tüzek.

Révészné Hanol Erzsébet

Napról napra emelkedik a szabadtéri tüzek száma országszerte, így Tolna vármegyében is. Idén már 106 alkalommal vonultak a tűzoltók szabadtéri tüzekhez, amelyeknél több mint hatvanöt hektárnyi terület égett le – mondta el Köves Péter, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, hozzátéve, hogy az elmúlt hétvégén is nőtt a szabadtéri tűzesetek száma.

A vármegye több pontján szabadtéri tüzek csaptak fel
A vármegye több pontján szabadtéri tüzek csaptak fel
Forrás: Fadd ÖTE

Szabadtéri tüzek pusztítottak a hétvégén

Szombaton délután Tamásiban, a Szarkahegy utcában háromszáz négyzetméteren gyulladt meg az aljnövényzet. A tűzesethez a tamási önkormányzati tűzoltók vonultak, akik kéziszerszámok segítségével fékezték meg a közeli épületet is veszélyeztető lángokat. Decsen, a Késmárki dűlőnél bontás alatt álló személygépkocsi karosszéria elemei és azok közvetlen környezete égett szombaton este egy telephely udvarán. A tűzesethez a szekszárdi hivatásos tűzoltókat riasztották. Vasárnap Faddon volt szükség beavatkozásra, ahol kétezer négyzetméteren égett avar, gaz és szemét a Táncsics utca végén. A tűzesethez a paksi hivatásos, a tolnai önkormányzati és a faddi önkéntes tűzoltók vonultak.

Országos tilalom van érvényben

Köves Péter kiemelte, hogy július 11-e óta az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben. A tilalom az erdőkre és azok kétszáz méteres körzetére vonatkozik. Mivel a hőségben kiszárad a növényzet, a legkisebb szikra vagy hőforrás is képes nagy tüzet okozni a szabadban, ezért tűzvédelmi szempontból sehol nem tanácsos ilyenkor tüzet gyújtani. A szabadtéri tüzek gyakori kiváltó oka az eldobott, még parázsló cigarettacsikk. A megelőzés és a természet védelme érdekében a csikkeket jobb összegyűjteni, és nem eldobálni azokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában