Felhívás

2024.08.29. 07:32

Továbbra is érvényben van a tűzgyújtási tilalom

Tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetében lévő külterületi ingatlanokon. Ezekre terjed ki a tűzgyújtási tilalom, ugyanakkor másutt is érdemes kerülni a tűzgyújtást.

Révészné Hanol Erzsébet

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Az egész országot sújtó kánikula miatt a hatóságok július 11-től Magyarország teljes területére tűzgyújtási tilalmat rendeltek el, ami továbbra is érvényben van.

A tűzgyújtási tilalom oka a fokozott tűzveszély

Amikor nagy a tűzesetek bekövetkezésének valószínűsége, az erdőgazdálkodásért felelős miniszter a katasztrófavédelem egyetértésével fokozott tűzveszélyt, vagyis tűzgyújtási tilalmat hirdethet ki. Ilyenkor tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetében lévő külterületi ingatlanokon – magyarázta dr. Ackermann Zsuzsanna, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője, hozzátéve, hogy a tilalom a parlag- és gazégetésre is vonatkozik. Továbbá a korlátozással érintett területeken található tűzrakóhelyekre, a vasút és közút menti fásításokra is. Ugyanakkor a tűz keletkezésének és terjedésének fokozott veszélye miatt ebben az időszakban sehol nem javasolt az égetés, tűzgyújtás.

A tűzgyújtási tilalom megállapítása, kihirdetése, és visszavonása a meteorológiai körülményektől, az erdőben található élő és holt biomassza szárazságától, valamint a tüzek gyakoriságától függ. Hogy hol van érvényben tilalom, a BM OKF honlapján, térképen megtekinthető. A fokozott tűzveszély visszavonásig érvényes.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában