Csalás

2024.09.09. 09:11

Sok pénzébe került a nőnek a hiszékenysége

Két alkalommal is utalt pénzt egy „ismerős” amerikai katonának egy Tolna vármegyei városban élő nő. Csak később jött rá, hogy csalás áldozata lett.

Teol.hu

Azt hitte, hogy egy csalás elleni nyomozást segít, a valódi rendőröktől tudta meg a kijózanító igazságot. Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Studio Romantic

A napokban tett feljelentést az a nő, aki még augusztusban ismerkedett meg online egy amerikai katonával. A magyar származású, idegenbe szakadt, özvegyen maradt férfi annyit kért „szerelmétől”, hogy egy csomagot vegyen át, amit egy szállítmányozónál ő már le is adott. Azt ígérte, hamarosan leszerel a seregből, és a kislányával itthon telepednek le. Az csak később derült ki, hogy a csomagért vámra 2 000 eurót kell fizetni, amit az akkor még gyanútlan nő el is utalt két magyar számlaszámra. Ezután vérszemet kaptak a csalók, további 6 000 eurót is fizettetni akartak pénzmosás gyanúja miatt, valamint az FBI bevonását is kilátásba helyezték. Időközben a sértett rájött, hogy átverték, ezért a nagyobb összeget már nem utalta el – tájékoztatott a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság. 

A fenti – úgynevezett nigériai – levélben az idegenek egy álprofil mögé bújva, fiktív adatokkal ejtették tévedésbe a sértettet. A közösségimédia-oldalakon és online társkeresőkön választják ki a csalók áldozataikat. Segítséget kérnek valamilyen ürüggyel, majd ráveszik a kiszemeltet, hogy önként utaljon pénzt egy megadott számlaszámra. Az is előfordul, hogy a bizalmába férkőzve megszerzik a személyes, banki és bankbiztonsági adatait, majd átveszik az irányítást a bankszámlája felett.

Fotó: Police.hu

Leggyakrabban váratlan örökség, fogságba esett katona vagyonának kimentése, valami miatt ideiglenesen zárolt vagyon megszerzése, vagy titkos üzleti haszon biztonságba helyezéséhez kérnek segítséget. Érzelmileg igyekeznek befolyásolni a kipécézett áldozatot. A történetekben vannak halálesetek, gyógyíthatatlan betegségek, vagy éppenséggel szerelmi szálak, hazaköltözés, házasság, közös jövő ígérete. Sokszor magyarországi gyökerekre hivatkoznak a levelezőtársak.

A rendőrség felhívja a figyelmet, ha ezekhez hasonló tartalmú üzenetet kapnak, gondolkodjanak józanul:

  1. Ha túl szép a történet, hogy igaz legyen, akkor csalásról lehet szó!
  2. Idegeneknek ne adják meg a személyes és banki adataikat!
  3. Figyeljenek a gyanús jelekre! A furcsa mondatszerkezetek, helyesírási hibák, magázó-tegező forma váltakozása is valamilyen fordítóprogram használatára utal.
  4. Az online csalásokkal kapcsolatos aktuális információkról a kiberpajzs.hu oldalon olvashatnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában