Tragikus

3 órája

Lakástűzben vesztette életét öt ember

Öten vesztették életüket lakástűzben az év elejétől októberig Tolnában, míg a tavalyi év ugyanezen időszakában egyetlen áldozatot sem követeltek a lakástüzek.

Teol.hu

Az idén októberig százöt lakóépület gyulladt ki, ez kettővel kevesebb, mint a tavalyi év első kilenc hónapjában – tájékoztatott kedden a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Hozzátették, az idei lakástüzekben összesen 1918 négyzetméter épített terület égett le.

Lakástűzben vesztette életét,
Lakástűzben vesztette életét egy idős nő januárban Tolnán. Forrás: Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

Öt ember lakástűzben vesztette életét

A lakóépületeket érintő tüzekben öt ember vesztette életét év elejétől októberig, míg a tavalyi év azonos időszakában egyik lakástűz sem végződött tragédiával. A tüzekben tizenegyen sérültek meg, kettővel többen, mint tavaly ugyanezen időszakban – hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

Az év első kilenc hónapjában keletkezett lakástüzek eloltásához közel 92 órára és 262 tűzoltójárműre volt szükség. A leghosszabb beavatkozás május 18-án történt Dombóváron, ahol egy ember életét vesztette. Az Erzsébet utcában egy százötven négyzetméteres ház első emelete és tetőszerkezete égett teljes terjedelmében. Huszonhárom tűzoltó, hat technikai eszközzel fékezte meg a lángokat. A családi ház oltása az utómunkálatokkal együtt öt órát vett igénybe.

A leggyakoribb okok

Tizenhárom lakástűz kapcsán indult tűzvizsgálat a tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében. A leggyakrabban nyílt láng használata, rövidzárlat, elektromos hálózat túlterhelése és fűtési rendszer hibája miatt csaptak fel a lángok. Hat otthonban szándékos gyújtogatás miatt keletkezett tűz. A legtöbb tűzeset hálóban (17 százalék), konyhában (13 százalék), padláson (9 százalék), illetve kéményben és tárolóhelyiségben (8-8 százalék) keletkezett.

Idén tizenhárom alkalommal kéménytüzeknél kellett beavatkozni a Tolna vármegyei tűzoltóknak – tudatta a vármegyei katasztrófavédelmi Igazgatóság. Kiemelték, a kémények ellenőrzését és tisztítását magánszemélyeknek ingyen végzik a kéményseprők, viszont a családi házakban élőknek időpontot kell foglalniuk. Aki fával vagy egyéb szilárd tüzelővel fűt, annak évente, aki pedig gázzal, annak kétévente érdemes igénybe vennie az ingyenes kéményellenőrzést.

Egyik laksásban sem volt füstérzékelő

A százöt tűzzel érintett otthon közül egyikben sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában jeleznek, amikor még van lehetőség a lángokat eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni. 

A lakástüzek áldozatai leggyakrabban egyedül élő idős emberek – emelte ki a katasztrófavédelem. Mint azt hozzátették: ezért idős hozzátartozóinkhoz érdemes olyan füstérzékelőt vásárolni, amely nemcsak hangosan sípol füst esetén, hanem a rokonok okostelefonjára is jelzést küld.

Szén-monoxid szivárgás miatt 2024 első három negyedévében kilencszer – a tavalyi év ugyanezen időszakához mérten kettővel kevesebbszer – riasztották a tűzoltókat. A riasztások ellenére szerencsére senki sem szenvedett szénmonoxid-mérgezést. 

Szén-monoxid nem csak gázkészülékek működtetése közben keletkezhet

Valamennyi nyílt lánggal működő eszköz esetén fennáll a szén-monoxid fejlődésének az esélye akkor, ha nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Ez független attól, hogy fával, gázzal, vagy szénnel fűtünk. Ezen eszközök használatakor gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről. Nem elég olykor szellőztetni, légbevezetőt kell az ablakba szerelni. Érdemes otthonra szén-monoxid érzékelőt is vásárolni, és azt a fűtőeszköztől egy-másfél méterre, fejmagasságba elhelyezni. A lejárt szavatosságú szén-monoxid-érzékelőt le kell cserélni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában