Ünnepi bevásárlás

2017.11.30. 14:00

Ne hagyjuk az utolsó pillanatra az internetes vásárlást!

Aki későn ébred, hoppon marad. Internetes vásárlás tekintetében az ünnepi szezon elkezdődött, már a fekete pénteki akciókon is túl vagyunk. Aki rendelni szeretne, ne várjon túl sokat.

Budavári Kata, fotó: Makovics Kornél

Aki azt hiszi, hogy csupán azért, mert az üzletek polcai roskadoznak a lehetséges ajándékok terhe alatt, mindenki ráér az utolsó pillanatban vásárolni, az nagyon téved. Álmainknak egyrészt a pénztárcánk szab határt, másrészt mert egyes holmikból átmeneti hiány léphet fel. Arról nem is szólva, hogy aki interneten rendel, kalkulálnia kell a szállítási idővel is.

Anna szekszárdi anyuka, tavaly majdnem hoppon maradt. – A lányom tv-reklámban látott játékot szeretett volna, nem is volt különösebben drága, gondoltam, megrendelem. Gyakran vásárolok a világhálón, sőt, azt is mondhatnám, hogy a netes rendelés mindennapi rutinná vált, mert egyszerű, kényelmes, és olyan választék tárul a vásárló elé, hogy arra nem találok szavakat. Csakhogy ez a játék minden magyar webáruházban elfogyott, nagy nehezen sikerült beszerezni külföldről. Idén semmit sem bíztam a véletlenre, a játékok, ruhaneműk, könyvek már ott sorakoznak a szekrény tetején, „láthatatlanul” – meséli. Hozzátette, jól esik arra gondolni, hogy mivel időben mindent beszerzett, decemberben nem kell lenulláznia a számláját. 

Bengyel Ádám, az országos csomagautomata-hálózatot üzemeltető Foxpost vezérigazgatója elmondta: tavaly rengeteg ajándék több hetes, sőt hónapos késéssel érkezett meg a népszerű külföldi webshopokból. A késés egyik oka, hogy az EU-n kívülről behozott termékek vám- és áfakötelesek lehetnek, és az adminisztráción akkor is át kell esniük, ha vám- és áfamentesnek számítanak.

További gond az EU-n kívülről rendelt csomagokkal, hogy gyakran hiányos dokumentációval, valótlan értéket feltüntető számlával érkeznek, így az ellenőrzésen fennakadva megcsúszhat a kiszállításuk. Erre a legnagyobb esély a kínai online boltokból rendelt áruféleségek esetében van, ahol a webshopok amúgy is leterheltek a helyi Black Friday-nek megfelelő, november 11-én tartott Single’s Day miatt.

Kínából tehát november végén már nem igazán érdemes rendelni karácsonyra. Ha amerikai vagy európai boltból szeretnénk vásárolni, még ma tegyük meg, és ha van opció expressz kiszállításra, ne sajnáljuk rá a felárat.

Érdemes tudni, hogy internetes vásárlás esetén is igaz, hogy az eladónak nincs köze a bankkártyaadatainkhoz, a pin- kódot pedig senki sem kérheti. Online vásárlásnál a bank vagy kifejezetten internetes kereskedelemre létrejött pénzügyi intézet bonyolítja le a tranzakciót. Az sem igaz, hogy a vásárlástól nem lehet elállni, erre ugyanis két hétig lehetőség van, ráadásul indokolni sem kell a döntésünket. Előfordul persze, hogy a webáruház kíváncsi az indokunkra, de ezt nem kötelező elárulni. Aki bizalmatlan vagy már megütötte a bokáját, válassza a pay palt, vagy fizessen készpénzben, utánvéttel. Érdemes referenciával rendelkező helyről vásárolni, bár az elmúlt években alig vannak olyanok, akiket csalódás ért netes vásárláskor.

Ha féltjük az adatainkat, internetezzünk biztonságos helyen, leginkább otthon. Ne engedjük, hogy bankkártya adatokat a saját gépünk, a böngészőnk vagy internetes oldal mentse, ugyanez igaz a jelszavakra is.

Visszaküldhetjük

Jó, ha tudjuk, hogy a webáruházból rendelt terméket az átvételtől számított 14 napon belül visszaküldhetjük vagy kicserélhetjük. A szabály nemcsak a hibás cikkekre vonatkozik, de akár egy rossz méretben rendelt pólóra is vagy bármilyen termékre, amellyel kapcsolatban időközben meggondoltuk magunkat. Akár postai úton, akár futárral küldjük vissza a terméket, számítsunk rá, hogy decemberben az újrarendelt áru jelentős késéssel fog befutni. Ha csomagküldő automatába kértük a rendelést, akkor is igaz, hogy díjmentesen azonnal visszaküldhetjük a terméket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában