Megdöbbenés, megrendülés

8 órája

„Nemzetpolitikai családunk családfő nélkül maradt”

Potápi Árpád János elhunyta határon innen és túl egyaránt megdöbbenést és megrendülést váltott ki.

Szeri Árpád

Alábbi összeállításunk az államtitkárságról, valamint a határon túli szervezetektől, határon túli vezetőktől származó Facebook bejegyzések alapján készült. 

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár
Fotó: Makovics Kornel

Debreceni-Tóth Gabriella, a Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkári Kabinet kabinetfőnöke: „Szerdán úgy köszöntünk el, hogy »Holnap találkozunk!«. Másnap mégsem jöttél be dolgozni… A nemzetpolitikai családunk családfő nélkül maradt. Nincsenek szavak, csak óriási fájdalom. Pótolhatatlan a veszteség és betölthetetlen az űr, amit magad után hagysz. Szavakkal leírhatatlan, mi mindent köszönhetünk Neked és mit jelentettél számunkra. Isten Veled!”

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke (Románia): „Elment régi barátunk, Potápi Árpád János. Tevékenyen szolgálta és kitartóan alakította az elmúlt másfél évtized nemzetpolitikáját. Ahol tudott, segített. Gyászolja őt minden erdélyi magyar közösség, ahol az elmúlt években megfordult. Isten veled, Árpád!”

Borboly Csaba, Hargita megyei tanácselnök (Románia): „Megrendülve értesültem Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár haláláról. Mindig is fontos volt számára a nemzet összetartozása, idén is a lovas zarándoklat élén érkezett a csíksomlyói nyeregbe. Ő volt a magyar-magyar együttműködés egyik jó példája. Intézményes gyászunk jeléül fekete zászlót teszünk ki. Foglaljuk imáinkba nevét! Vigasztalódást kívánok családjának, hozzátartozóinak! Pihenése legyen csendes!”

Mik József, Borszék polgármestere (Románia): „Megrendülten értesültem Potápi Árpád János hirtelen haláláról. Benne nem csak a nemzetpolitikáért felelős államtitkárt, hanem mint a határon túli magyarság ügyének elkötelezett támogatóját is tiszteltük. Árpád hatalmas munkát végzett azért, hogy a külhoni magyar közösségek hangja meghallgatásra találjon, és a nemzeti összetartozás kézzelfogható valósággá váljon. Borszéken és Székelyföldön is mindig szívesen fogadtuk, hiszen tudtuk, hogy őszinte szívvel és lelkesedéssel állt ki értünk, mind az intézményeink, mind a közösségeink támogatásában. Halála mindannyiunk számára óriási veszteség, de munkája, értékei és a közös céljaink itt maradnak velünk. Őszinte részvétem a családjának és minden hozzátartozójának. Nyugodj békében, Árpád!”

Tánczos Barna, az RMDSZ Hargita megyei szenátora, Románia volt környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztere (Románia): „Potápi Árpád talán az egyetlen ember volt a Kárpát-medencében, aki a magyarokat úgy fogta össze, hogy nem ismerte a távolságot és a fáradtságot, egyszerre tudott itt lenni velünk Erdélyben és a Felvidéken, Kárpátalján vagy a Vajdaságban. Ma megpihent. Isten veled, Árpád!”

Dr. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke (Ukrajna): „Potápi Árpád Jánost szinte minden kárpátaljai magyar ismerte, hiszen igen gyakran járt nálunk, amíg ki nem tiltották Ukrajnából. Minden a kárpátaljai magyarság helyzetének javítására irányuló kezdeményezésünket támogatta. Nyugodt, megfontolt, elkötelezett, jó ember volt. Sok szép dolog maradt utána. Nyugodjon békében!”

Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke (Szerbia): „Az egységes magyar nemzetben nemcsak hitt, hanem tett is az érdekében nap mint nap. Köszönünk mindent, Államtitkár úr! Isten veled, Árpád!”

Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége elnöke (Horvátország): „Drága Barátom... Az Isten a legjobbakat magához hívja...”

Gubík László, a a Magyar Szövetség elnöke (Szlovákia): „Derű. Szerénység. Alkotómunka. Ma két rendíthetetlen katonáját rendelte magához a Jóisten (Csütörtökön Kozma Imre római katolikus pap, irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója is elhunyt - a szerk.). A Kárpát-medence és a világ magyarságát érő veszteséget azonnal átérzi mindenki, de a közös gyászban mindig jusson eszünkbe, mennyi mindent köszönhetünk áldozatkészségüknek, és merítsünk erőt mindabból, amit ránk hagytak. Ismerve örökös jókedvüket, alighanem ők is ezt akarnák. Remélem, sok-sok magyar intézmény és kezdeményezés örökíti majd meg nevüket, általa munkásságukat az utókornak! Az örök világosság fényeskedjék nekik!”

Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (Szlovénia): „Megrendüléssel értesültünk Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár haláláról. Munkássága példaértékű volt sokunk számára: elkötelezettsége a nemzeti összetartozás iránt, az erős közösségek építése és a magyarság megmaradásáért végzett fáradhatatlan munkája mindannyiunkat inspirált. Emléke mindig élni fog szívünkben és tettei a jövő nemzedékeit is szolgálni fogják. Őszinte részvétünk szeretteinek és munkatársainak ezekben a nehéz időkben. Nyugodjék békében!”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában