nemzetiségi önkormányzat

2019.05.20. 20:00

Felkészül a választásokra a helyi németség

Közgyűlést tartott a Tolna Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetsége Egyesület.

Brunner Mónika

Fotó: Makovics Kornél

Közel negyvenen gyűltek össze délután a Tolna Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetsége Egyesületének közgyűlésén, a tavaly elhunyt Heinek Ottóról elnevezett közösségi házban.

A napirendek közül a legfontosabb téma volt az előzetes felkészülés az idei nemzetiségi önkormányzati választásokra. A közgyűlésen elhangzott, hogy nagy a különbség a nemzetiségi névjegyzékekben szereplő választópolgárok száma, és azok száma között, akik a 2011-es népszámlálás során nyilatkoztak arról, hogy német nemzetiségűek. Hogy mekkora ez a különbség, arra Aparhant község példáját hozták fel, ahol hetvennégyen mondták magukat német nemzetiségűnek a népszámlálás során, de az egy hónappal ezelőtt megtekintett névjegyzék alapján csak hatvanegyen vannak.

A választások időpontjával kapcsolatban azt mondták, hogy valószínűsíthetően október 13-án lesz. A Tolna Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetsége Egyesület május 31-ig várja a megyei településeken a kapcsolattartóktól, hogy ajánljanak települési nemzetiségi önkormányzati képviselőjelölteket, akiket indíthatnak a választásokon. A képviselői jelöléshez legalább öt választópolgár ajánlása szükséges. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának közgyűlése negyvenhét főből áll, amelyből majd négy hely jut a Tolna megyeieknek. Hangsúlyozták, hogy a helyi németség a hírek negatív oldalán nem szokott szerepelni, amelyért sokat is tesznek.

Féhr György elnök elmondta még, hogy a tavalyi évről körülbelül háromszáztízezer forint maradt a költségvetésükben, amelyet az idén fognak elkölteni.

Képünkön: Krémer György (balra), Féhr György és dr. Józan-Jilling Mihály ismertették a választási tudnivalókat

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában