Szekszárdi Szüreti Napok

2 órája

Hivatalosan is kezdetét vette Szekszárd legjobban várt ünnepe (galéria)

A Szekszárdi Szüreti Napok – vélhetően nem túlzás így jellemezni – minden korábbinál gazdagabb programsorozata pénteken délután hivatalosan is elkezdődött a megnyitó ünnepséggel.

Szepesi László

Fotó: Makovics Kornel

A Szekszárdi Szüreti Napok megnyitó ünnepsége a Béla király téren pompás felütéssel vette kezdetét. Három operaénekes, Nánási Helga, Kendi Lajos és László Boldizsár a zeneirodalom legszebb világslágereiből adott elő darabokat.

A nyitányt követően Berlinger Attila polgármester lépett a mikrofonhoz. Számára az idei Szekszárdi Szüreti Napok különösen meghatározó eseménynek számít, hiszen tavaly még a Babits Mihály Kulturális Központ igazgatójaként részt vett annak szervezésben, most pedig városvezetőként köszönthette az ünneplőket.

Itt pompás az idő, kezdte, de lélekben együtt vagyunk az ár ellen küzdőkkel. Aztán szólt arról, hogy idén ez a szüreti program ismét a régi helyszíneken, s újra abban a formában valósulhat meg, ahogy azt 2019-ig megszokhatták a szekszárdiak s az ide látogatók. Az utóbbiak sorában örömmel köszöntötte a határainkon túlról jött régi ismerősöket, így Bietigheim-Bissingen főpolgármesterét, Óbecse község elnökét és delegációjukat, az északír Downpatrick város küldöttségét, Lendva város polgármesterét, a bietigheimi Ellental gimnázium tanárait és diákjait is.

Ilyenkor – hagyományosan szeptember harmadik hetén – a város, láttatva hagyományait, a legszebb arcát mutatja. Ez a város különleges, az összefogást tükröző igazi ünnepe. Szekszárd intézményei, iskolái, óvodái mind bemutatkoznak a felvonuláson, s a kiváló borok ünnepéből kiveszik részüket a támogatók, a vállalkozók is.

Berlinger Attila polgármesternek, mint a Szekszárdi Szüreti Napok házigazdájának köszöntőjét, majd az operaénekesek rövid műsorát követően Horváth István, a térség országgyűlési képviselője és a szüreti napok védnöke is az összefogásról szólt. Arról, hogy ilyenkor egymásra találnak a polgárok, a vállalkozók, a képviselők. Elmondta többek között, hogy jártak Bátán, ahol jövő csütörtökön tetőzik az árhullám, s megfeszített erővel küzdenek, hogy ne a víz legyen az úr.

– Most viszont itt a szüretről kell beszélni – folytatta –, arról, hogy tisztelet illeti a borászokat, akik munkájukkal öregbítik azt a többszáz éves hagyományt, amely a várost híressé, naggyá tette. Említette, hogy bár a bor révén lett híres a város, Szekszárdnak még nagyon sok értéke van. Ma itt készül a legjobb sajt, itt gyártják a legjobb utazóbőröndöket, s messze földön híres Petritsék mézeskalácsa is.

Az elmúlt években több okból nem volt igazán sikeres a város borünnepe, mondta, miként, adódtak gondok a város fejlődésében is. Most viszont pompás ez az ünnep, a júniusi választások eredményeként pedig Szekszárd vezetői összefogva gyarapíthatják majd a települést.

Az árvízi védekezéssel elfoglalt Lázár János építési és közlekedési minisztert, a Szekszárdi Szüreti Napok fővédnökét az ünnepen Ágh Péter államtitkár képviselte, aki tolmácsolta a miniszter ígéretét, hogy jövő szeptemberben itt lesz, amikor átadják a szekszárdiaknak az új uszodát. Említette azt is, hogy az új önkormányzatra most komoly feladatok várnak, s ígérte, hogy terveik megvalósításában a tárca segíteni fog.

A köszöntők és ünnepi beszédek után egy hagyományos eseményre került sor. Minden évben a Szekszárdi Szüreti Napok keretében mutatják be a város borát. Idén ezt a címet a Prantner pince 2022-es évjáratú bikavére nyerte. A jeles bort, bemutatása után, a pince képviselője átadta Berlinger Attila polgármesternek.

A Szüreti Napok ünnepi nyitányát a Szekszárdi Muslinca Férfikórus, majd a Bartina Néptánc Együttes műsora tette színesebbé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában