régészet napja

2021.06.25. 15:30

Kőtárba és raktárba is betekinthettek

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

Különleges helyek. Ezt a címet viselte a Régészet napja alkalmából tartott országos rendezvény, mely Szekszárdon is fogadta az érdeklődőket. Dr. Vizi Márta, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum régész főmuzeológusa a város kétségkívül különlegesebb helyén, a Béla király téren tartott ismertetést. Itt, a település központjában található a városháza, itt magasodik az ország, egyúttal Közép-Európa legnagyobb egyhajós római katolikus temploma. Ugyancsak ezen a részen emelkedett egykor a középkori vár, valamint az I. Béla király által 1061-ben alapított bencés apátság az apátsági templommal. Számos emlék előkerült ezekből az időkből, köztük az épületek romjai, de még sok kincset őrizhet a föld mélye.

– A különleges helyek egyik állomását a vármegyeháza kőtára jelentette – mondta dr. Vizi Márta, aki korábban vezetője volt a Béla király téri feltárásnak. – A föld alól előkerült leletek egy része még látható az És mi újság a Béla téren? című kiállításon. A korábbi kutatáskor feltárt román és gótikus faragványok nemrég kerültek a tárlat anyagai közé. Ezek a jellegzetes építészeti emlékek, töredékek is közelebb hozzák a korábbi évszázadokat a látogatókhoz.

Czövek Attila, a múzeum megbízott igazgatóhelyettese, osztályvezető, régész főmuzeológus az intézmény régészeti raktárát mutatta be az érdeklődőknek. Ez a kincsestár csak ilyen különleges alkalmakkor nyílik meg a közönség előtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában