idősek világnapja

2021.10.01. 19:30

„Ahhoz, hogy sokáig éljünk, muszáj megöregedni”

Ezt az ironikus „bölcsességet” is megosztotta az idősek világnapja alkalmából pénteken lezajlott tolnai ünnepségen Solymos Tóni, a rendezvény sztárfellépője.

Munkatársainktól

Fotó: Makovics Kornél

A Tolnai Kulturális Központ rendezvénytermében helyet foglaló szépkorú vendégek elsőként Appelshoffer Ágnes polgármester köszöntőjét hallgatták meg. A városvezető egyebek mellett arról beszélt, hogy október elseje az idősek világnapja, ám ahogy nem csupán karácsonykor kell szeretni a családunkat, úgy most sem csak ezen az egy napon kell(ene) odafigyelni a sokszor beteg, gyenge, magányos idősekre. A fiatalabb korosztályok viszont a mindennapi teendőik mellett sajnos gyakran hajlamosak elfeledkezni arról, hogy törődéssel tartoznak az idősek iránt. A világnap ugyanakkor kiváló alkalom arra, hogy a régen halogatott dolgokat megtegyük idős szeretteinkért.

Tolnán hagyomány, hogy a városi ünnepségen köszöntik a jelenlevő legidősebb hölgyet és urat. Idén a 93 éves Benczédi Gyulánénak és a 89 éves Schmidt Ferencnek kívánt minden jót a polgármester. Mindketten a tolnai idősek otthonában élnek.

A köszöntő után következett a Solymos Tóni trió műsora, régi Express slágerekkel. A némileg újrahangszerelt dalok is elnyerték a közönség tetszését, a 78 évesen is nagyon jó formában levő énekes megénekeltette, megtapsoltatta a publikumot, voltak, akik még táncoltak is. A közel háromszáz vendéget üdítővel, borral, süteménnyel látta vendégül a város.

A megye számos településén – így többek között Bonyhádon, Pakson – is megemlékeztek a szépkorúakról október elsején, amelyet az ENSZ 1991-ben nyilvánított az idősek világnapjává. Magyarországon is egyre többeket ünneplünk ilyenkor: a hazai lakosság nagyjából 20 százaléka 65 év feletti, és a 80 felettiek száma is egyre nő, már jóval 400 ezer felett van.

Bonyhádon immár hagyománnyá vált, hogy minden év októberében összegyűlnek azért, hogy kifejezzék a tiszteletüket és megbecsülésüket a szépkorúak iránt. Így történt ez ma is, a városi sportcsarnok épülete megtelt a „Völgység Fővárosának” nyugdíjas polgáraival. Közel hatszázan fogadták el az önkormányzat meghívását az idősek napi rendezvényre, melynek fénypontjaként Korda György és Balázs Klári adott koncertet. A kiváló hangulatban telt előadást követően egy közös vacsorára is vendégül látták a szépkorúakat.

Zalatnay Sarolta is fellépett Pakson

Molnár György harmonikaművész és Koncertzenekara előadásával folytatódott Szabó Péter beszédét követően az idősek napjának ünnepe a Csengey Dénes Kulturális Központban október 1-jén. A sztárvendég Zalatnay Sarolta volt. A rendezvényt állófogadás követte – " target="_blank" rel="noopener noreferrer">számolt be közösségi oldalán a TelePaks.

Borítóképen: A 93 éves Benczédi Gyulánét köszönti Appelshoffer Ágnes polgármester

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában