Kitüntetés

2022.05.30. 17:30

A panaszok fő oka a rossz kommunikáció

Kitüntették dr. Cseh Juditot. Az emlékérmen, amelyet a Balassa János Kórház főorvosa kapott, egy bot van, melyet egy kígyó fon körbe. Alatta négy betű: TMOK. A Magyar Orvosi Kamara Tolna Megyei Területi Szervezete ezzel ismeri el azt, aki kiemelkedő munkával segítette a kamarát.

Szepesi László

– Mit jelképez az érmen látható ábra? 

– Az érmen a jelkép Aszklépiosz botja, Aszklépiosz a gyógyítás istene az ókori görög mitológiában – válaszolta dr. Cseh Judit. – Az elismerést a kórházi munka melletti kamarai tevékenységért, a Tolna Megyei Orvosi Kamara Etikai Bizottságában végzett munkámért adták. 

– Mennyire más ez a munka, mint a hagyományos gyógyítás? 

– Szorosan összefügg, hiszen a gyógyítás alapja is az orvos és a beteg kapcsolata. Itt előfordulnak konfliktusok, ezért feladatunk őrködni az orvosi hivatás tisztasága felett. Védjük a hivatásuknak megfelelő magatartást tanúsító orvosokat, elmarasztjuk azokat, akik a szakma erkölcsi szabályait, orvosi esküjüket megszegik. Ennek során a helytelen viselkedés, magatartás, illetve a kisebb szakmai hibák miatt érkezett panaszokat kell elbírálnunk. Ebbe tartoznak az orvos és a beteg, illetve az orvos és az egészségügyi dolgozó közötti helytelen viselkedést kifogásoló bejelentések. Szerencsére a megyében az utóbbiak ritkák. A legtöbb panasz oka a helytelen kommunikáció. Az orvosnak nem mindig van elég ideje, energiája pl. egy nehéz ügyelet során, után a betegnek megfelelően elmagyarázni, hogy mit, miért tesz, a betegnek mit kellene tennie, vagy a beteg nincs olyan állapotban, hogy meg tudja azt érteni. Ezeket a nézeteltéréseket legtöbbször sikerül tisztázni, de előfordul, hogy a panaszoltat figyelmeztetni kell. Komolyabb és nem etikai, hanem szakmai hibákat pedig a népegészségügyi hatóság vizsgálja ki. 

– A betegek vagy az orvosok panaszai gyakoribbak? 

– Évente tíznél kevesebb esetben fordulnak hozzánk, s szinte minden alkalommal betegek vagy hozzátartozóik. 

– Milyen a kórházi esetek miatti, illetve a háziorvosokkal kapcsolatos panaszok aránya? 

– Általában nincs nagy különbség a két terület között. 

– Segít a döntésben, hogy ön nagy gyakorlattal rendelkező orvos? 

– Talán annyiban, hogy nemcsak az átlagember szemszögéből vizsgálhatom az esetet, hanem ismerem a gyógyítók helyzetét is. 

– S nem részrehajló? Hallani, hogy az orvos védi az orvost. 

– Vigyázok, hogy ne legyek az, mindig mind a két fél szemével próbálom nézni a helyzetet. Egyébként nem én hozom a döntést, hanem a felek meghallgatását követően, zárt tárgyaláson egy bizottság dönt, amelyben jogász is van. 

– Itt elmarasztaló ítélet is születhet az orvosokkal szemben. Mi lehet a verdikt? 

– Éppen napjainkban újul meg az etikai kódexünk. A jelenleg érvényes szerint ez lehet figyelmeztetés, pénzbírság és időleges vagy végleges eltiltás a hazai orvosi gyakorlattól. 

– Főorvos asszony több éve vezeti az etikai bizottságot... 

– A héttagú csapatba több mint tíz éve hívtak tagnak. Elvállaltam, s 2016-ban, mert elődöm, dr. Kárpáti Vilmos, a bonyhádi kórház nagy tudású sebészfőorvosa váratlanul elhunyt, engem választottak a helyébe. 

Dr. Cseh Judit a kamarai elismeréssel (A szerző felvétele)

Eredetileg pedagógusnak készült

– Anyukám, apukám, testvérem is pedagógus, kicsi koromtól én is mindig az akartam lenni – mondta dr. Cseh Judit. – De a gimnáziumban volt egy biológia-tanárnő, Mezey Mária, aki orvos szeretett volna lenni, de a származása miatt nem lehetett, s ő inspirált, hogy érettségi után az orvosira jelentkezzek. Felvettek, orvos lettem. De a pedagógusvéna ma is működik, szeretem elmondani a betegeknek, hogy mit miért kell tenni, s így könnyebb a gyógyítás. Emellett dr. Bali Ildikó főorvos asszonnyal 2005-ben létrehoztunk egy májbetegklubot – „Együtt a rossz­májúság ellen” –, mely rendezvényein gyakran már több mint félszázan is részt vesznek. A főorvos asszony elmondta, a sport is fontos az életében. Fiatalabb korában futott, félmaratont, maratont, a Balatont is többször átúszta. Jelenleg inkább az alakformálást preferálom, néhány kolléganővel együtt igyekszünk így megőrizni a fittségünket. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában