Hajdan

2024.07.06. 11:37

A Dunába vetette magát egy elkeseredett diáklány

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Szégyenében a szülői tudta nélkül Tolnára ment és ott beleugrott a Dunába (Illusztráció: MW)

130 ÉVE Borzasztó gyilkosság. A felső-ireghi csendőrség egy borzasztó gyilkosság nyomára jutott, mely még tavaly követtetett el Nagy-Szokolyban. Az eset a következő: Tánczos Vendel nagyszokolyi molnár négy tagból álló családjával nagy nyomorúságban élt és midőn neje ismét áldott állapotban volt, meghívatta neje beleegyezésével Szántó Örzsi kuruzsló asszonyt, hogy a magzatot már születése előtt ölje meg. Miután ez a vasorrú bábának nem sikerült, az asszony megszülte élve a gyermeket, kit azután saját édes apja, Tánczos Vendel, az anya szeme láttára megfojtott. E szörnyű gyilkosság elkövetője, valamint a szívtelen anya és a vasorrú bába is a büntető bíróságának adattak át. (Tolnamegyei Közlöny 1894. július 1.)

130 ÉVE Lövöldözők. Általános a panasz Szegzárdon, hogy egyes tanulók, kereskedő inasok és segédek vakmerő bátorsággal nemcsak a szabadban, hanem a népes utczákban is valóságos vadászatot tartanak hasznos éneklő madarainkra. E hasznos madárkáink kipusztítóira tartozó kötelességünk az illetékes hatóság figyelmét felhívni, mert a közbiztonságot is veszélyeztetik az által, hogy világos nappal különösen a Séd-patak mentén jobbra-balra röpítik a golyókat. Hogy mennyire veszélyes még önmagunkra nézve is az ilyen tiltott mulatság, azt az alábbi eset is szomorúan illusztrálja. Ugyanis Módly Zoltán és Kóbor János polgári iskolai tanulók szintén vadászatot tartottak kedves éneklő dalosainkra s e közben Kóbor János Módly Zoltán fegyverével Alliquander Tamás szegzárdi bádogos mester fiának czombjába lőtt, kit úgy kellet azután szülei lakására szállítani. (Tolnamegyei Közlöny 1894. július 1.)

130 ÉVE A Dunába ugrott tanuló. Adrovitz Györgyike, a szegzárdi polg. leányiskola negyedik osztályát végzett tanulója, a fölötti szégyenében, hogy két tárgyból elégtelen osztályzatot nyert, múlt vasárnap megtartott zárünnepély után szülői tudta nélkül Tolnára ment és ott beleugrott a Dunába. Az elkeseredett leányt azonban még élve sikerült a vízből kimenteni. (Tolnamegyei Közlöny 1894. július 1.)

120 ÉVE Dunai hidunk. A Baja és Bátaszék közt létesítendő dunai áthidalás munkálatainak megkezdése már csak napok kérdése. A közigazgatási bejárás múlt hétfőn Baján, kedden pedig Bátaszék határában végrehajtatott. A szóban forgó összeköttetés sok irányban idézend elő jelentékeny útrövidítéseket, illetőleg teremt új összeköttetéseket, nevezetesen nemcsak a Duna-Tisza köze és a Dunántúl déli része között, hanem az 
útrövidítés kiterjed a Duna jobbparti terület oly góczpontjaira is, melyek ma az Alföldről Ausztria délnyugati tartományaiba, (Stiria, Karinthia, Krajna, Tirol, Voralberg) sőt némi részben a délnyugati vámkülföldre is irányuló gabonakivitel tekintetében fontosak.  (Tolnamegyei Közlöny 1904. július 7.)

120 ÉVE Tüzeset Pakson. Vésztjelző kongatás riasztotta meg a lakosságot Pakson. A tűz a kápolna-utcza végén egyszeriben négy házat s egy présházat hamvasztott el a sűrűn egymás mellett épült házak közül s hogy több épület s vagyon nem esett áldozatul a vészes elemnek, egyrészt annak tulajdonítható, hogy a lakosság, vasárnap lévén, otthon tartózkodott, s így a vízhordás s védelem szapora volt, másrészt pedig annak, hogy a szélirány megfordult. (Tolnamegyei Közlöny 1904. július 7.)

120 ÉVE A Dőry-ménes Lapunk egyik számában azt írtuk, hogy Dőry József világhírű ménesét az állam megveszi. Illetékes helyről vett értesülésünk szerint az állam nem veszi meg Dőry József ménesét, hanem csupán a birtokot fogja átvenni csikótelep létesítése czéljából. A ménes továbbra is Dőry József tulajdona marad. (Tolnamegyei Közlöny 1904. július 7.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában