Szavazz és támogass!

2023.01.03. 16:59

Bács-Kiskunba riasztották először a szekszárdi mentőhelikoptert

Azzal, hogy az elmúlt év végén Pécsről az új szekszárdi bázisra költözött a honi négyes számú légimentő központ, a korábban „fehér foltnak” számító Duna-Tisza köze is könnyebben elérhető lett.

TEOL

Az új szekszárdi légimentő bázis csapatának újévi képe, amely mellé várják a támogató lájkokat (Fotó: FB/légimentők)

Mint azt a hivatalos átadó kapcsán megírtuk, az új szekszárdi bázissal nőtt a 15 percen belül elérhető terület és az elérhető lakosság száma is. Rétvári Bence államtitkár szavai szerint éppen 1300 négyzetkilométerrel nőtt hazánknak az a része, amelyet a helikopterek gyorsan el tudnak érni.

Idén már ezekről a légimentő bázisokról indulnak a mentőhelikopterek. (Forrás: Ripost)

Ez a bizonyos negyed óra azért fontos, mert ez az a nemzetközileg elfogadott idő, amin belül például egy újraélesztésnél jó túlélési esélyei vannak a betegnek. Hogy mennyire fontos a mentők gyorsasága, azt jól mutatja, hogy egy újraélesztésnél minden perc késlekedés 10 százalékkal csökkenti a túlélési esélyeket.

Egyre több esetben segítenek a légimentők
Amíg 2020 környékén átlagosan 2500-2700 mentést végeztek évente, addig 2021-ben már 3200 esetben segítettek a légimentők. A munkát korszerű géppark segíti. A Pécsről átvezényelt C135-ös helikopter amúgy egyike azoknak, amik 2020 eleje óta állnak a magyar légimentő bázisok rendelkezésére. A magyar tulajdonú mentőhelikopterek már robotpilótával, éjjellátó képességgel és időjárásradarral is rendelkeznek – írta meg a Ripost. Az új bázis hivatalos átadása utáni napon, december 21-én Bács-Kiskun megyébe indult először a Szekszárdon szolgálatba állt sárga helikopter…

Kedvenc légimentőink

A Magyarországi Légimentésért Alapítvány szavazást indított a közösségi oldalán, melyben az internetezők kedvenc légimentőbázisukat támogathatják. A játékben résztvevőknek nincs más dolguk, mint az általuk kedvelt légimentő bázis újévi fotójára egy lájkot 👍 dobni. A szavazók között bázisonkét kisorolnak egy MLA kitűzőt, a szavazást megnyerő bázis részére pedig értékes támogatást nyújt az Alapítvány. Voksolni egészen január 6-án 20 óráig lehet, de a megosztásokért is ajándék jár.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában