Elsők lettek

2024.05.28. 13:49

Petőfis diákokkal ilyen a történelem során még nem fordult elő

Kiemelkedő eredményt értek el a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium (PSEG) tanulói, ugyanis két első helyezést is elhoztak a 18. Magyarországi Német Vers- és Prózamondó Verseny országos döntőjéből. A petőfis lányok is nyilatkoztak lapunknak.

Farkas Eszter

A bonyhádi petőfis lányok első helyezést értek el az országos megmérettetésen (beküldött fotó)

Ilyen a történelem során még nem fordult elő! – hívta fel a figyelmünket Köhlerné Koch Ilona, a Bonyhádi Német Önkormányzat elnöke, ugyanis május 17-én a 18. Magyarországi Német Vers- és Prózamondó Verseny országos döntőjéről két első helyezést is elhoztak a bonyhádi petőfis diákok. A döntőt az Apor Vilmos Katolikus Főiskola Budapesti Campusán rendezték meg. Az eseményen több mint kétszáz diák vett részt, akik magyarországi német általános és középiskolákból érkeztek.

Az országos döntő előtt regionális versenyekre is sor került, amelyek közül az egyik a pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban zajlott. A verseny célja, hogy a diákok bemutathassák német nyelvi tudásukat és irodalmi műveltségüket különböző kategóriákban – tudtuk meg Tamási Erika felkészítő tanártól.

– Maráth Fruzsina a 9. és 10. évfolyamos tanulók, míg Német Tamara a 11. és 12. évfolyamos tanulók Hochdeutsch kategóriájában indult – mondta el Fruzsina felkészítő tanára Tamási Erika. – A versenyzőknek egy magyarországi német költő szabadon választott versét vagy elbeszélését, valamint egy szabadon választott német nyelven alkotó szerző művét kellett előadniuk. Iskolánkat a két lány képviselte, akik a regionális forduló után nagy reményekkel vágtak neki az országos megmérettetésnek. Az ilyen események kiemelkedő szerepet játszanak abban, hogy a diákok megismerjék és értékeljék a német irodalmi hagyományokat, és, hogy önbizalmuk, valamint előadói képességeik fejlődjenek. 

Első helyezést értek el

– Már korábban is vettem részt német szépkiejtési versenyen – mondta Német Tamara. – A döntőre a két választott versem Nelu Bradean-Ebinger: Der Fremde és Hoffmann von Fallersleben: Wie freu' ich mich der Sommerwonne! voltak. 

Tamara felkészítő tanára Takács Judit volt, aki már harmadik éve tanítja a diáklányt.

– A döntőn Josef Kanter: Mein Heimatdörflein és Johann Wolfgang von Goethe: Erlkönig című verseket adtam elő – válaszolta kérdésünkre Maráth Fruzsina. Ezúton is köszönöm Tamás Erika tanárnő segítségét, aki második éve tanít engem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában