Életerő Meseműhely

2024.06.06. 10:13

Hamupipőke áldozat volt: a szekszárdi könyvtárban elemezték a mesehősnő sorsát

A Hamupipőke meséje volt a téma az Életerő Meseműhely című foglalkozáson legutóbb a szekszárdi Illyés Gyula Könyvtárban.

Brunner Mónika

Fotó: Mártonfai Dénes

Tancz Tünde mesekutató, tanácsadó pedagógus vezetésével tartották a mesefoglalkozást, amely során az előkelő családból származó Hamupipőke női alakját, meséjét elemezték. Elhangzott, hogy Hamupipőke a családi státuszát tekintve megalázott, minden tekintetben elnyomott helyzetben volt. 

Hamupipőke pozíciója 

Ki kell emelkednie a szürke, feltűnésmentes átlagosságból és méltó, rangos pozícióba jutnia. Hamupipőke mostohája azonban mindent megtesz azért, hogy megakadályozza Hamupipőke nőiségét és státuszának változását. Nehéz munkát és látszólag megoldhatatlan feladatok teljesítését követeli tőle.

A foglalkozáson elhangzott, hogy Hamupipőke népmeséje a Grimm-testvérek gyűjtésének köszönhetően vált ismertté, és a típus első nyomát egy egyiptomi papiruszon olvashatjuk. Ugyanakkor már az ókori görögök, rómainak, kínaiak, perzsák, vagy az észak-amerikai őslakosok is ismerték ezt a mesetípust. A mesének legalább négyszáz változata kering a világban. Magyar nyelvterületen huszonhárom teljes változata ismert. 

Felszínre hozzák a mesékben rejlő üzeneteket

Az Életerő Meseműhely című foglalkozást Mentálhigiénés Műhely szervezte, az idei évben ez már a negyedik ilyen összejövetelük volt. Ismertetőjükben szerepel, hogy a meseműhely a kapcsolatépítést és az énerők mozgósítását tűzi célul a közös beszélgetések és értelmezések segítségével. Az interaktív mesemunkával feltárják és felszínre hozzák a mesékben rejlő üzeneteket. A foglalkozásokon olyan mesékkel dolgoznak, amelyek rávilágítanak egy-egy életszakasz nehézségeire, feladataira és választási szituációira. A találkozások gondolatébresztő kiindulópontként szolgálhatnak a mesék lélekrendező, életerőt támogató funkcióinak felfedezéséhez. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában