Víz alá kerül a gemenci erdő

2024.06.07. 11:05

Leáll a vonatközlekedés az erdei vasúton péntektől

Víz alá kerül a Gemenci erdő jelentős része a dunai árhullám miatt. Az erdő egész területén tilosak a vízitúrák, a túraútvonalak jelentős része sem használható. Leáll a vonatközlekedés az erdei vasúton június hetedikétől, péntektől. Veszélyben a menekülő vadállomány a víz, az erős áramlás és az uszadékfák miatt.

Brunner Mónika

Víz alá kerül a Gemenci erdő jelentős része a várhatóan hosszan elnyúló dunai árhullám miatt. A Gemenci erdő egész területén tilos a csoportos és egyéni vízitúrák indítása és a túraútvonalak jelentős része sem használható. Szünetel a menetrendszerinti vonatközlekedés a Gemenci Állami Erdei Vasút teljes szakaszán idén június hetedikétől, péntektől – tájékoztatta lapunkat a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a Gemenc Zrt.

Víz lepte el a Gemenci erdőt a kéktúra útvonalon is
Víz lepte el a Gemenci erdőt a kéktúra útvonalon is
Fotó: Gemenc Zrt.

Víz miatt járhatatlanok az utak 

A magas vízállás és az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt a gemenci erdei utak és a kijelölt túraútvonalak egyes szakaszai is járhatatlanná váltak. Jelenleg megközelíthetetlen a Pörbölyi Titán (hazánk legnagyobb, tizenkét méteres törzskerületű fája), valamint az Országos Kékkör Lassi-Pörböly-Baja-Dunafürdő közötti szakasza is járhatatlan.

Mivel a Gemenci erdő egész területén tilosak a csoportos és egyéni vízitúrák, ezért a június nyolcadikára az erdőgazdaság pörbölyi Ökoturisztikai Központja által meghirdetett kenutúra és a nemzeti park előre bejelentkezett csoportjai számára szervezett vízitúra is elmarad. Az árhullám elvonulásáig az Ökoturisztikai Központban szüneteltetik a túrahajó kölcsönzést is. 

Menekül a vadállomány 

A Gemenc Zrt. felhívja a figyelmet arra, hogy a tiltást azért vezették be, mert a dunai mellékágakon az erős áramlás és a nagy mennyiségű uszadékfa jelentősen veszélyeztetik a vízen lévőket, valamint a menekülő vadállományt.

Ismertették, hogy a vadállomány még nincs veszélyben, de a szakemberek már elkezdték feltölteni takarmánnyal a vadmentő dombokat. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában