Ozora polgármesterére rengeteg komoly feladat vár

Ozora polgárai alig másfél év után újra urnákhoz járulnak. De ez már nem rendkívüli, hivatalos szóval időközi választás lesz, hanem olyan, amikor öt évre választanak képviselőket és polgármestert.

Szepesi László

Sümegi Gábor a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje Ozorán (beküldött fotó)

Miután 2022 őszén a képviselőtestület feloszlatta önmagát, Sümegi Gábort pár hónapra rá, december 11-én nagy többséggel megválasztották a falu első emberének. Most ismét ő a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje.  Vállalta, pedig, mikor polgármester lett és belelátott a falu rejtelmes gazdálkodásába, tapasztalta, hogy katasztrofális helyzetbe került, súlyos anyagi gondokkal küzd a település, hatalmas a pénzhiány, lezáratlan, félbemaradt pályázatok várnak rá többek között, mert a kapott pénzt már elköltötte elődje.

Még ma is komoly nehézségeket okoz a múlt. A cél mégis az, hogy fejlődésnek indítsák a nagy múltú települést, miközben a feladatok közé tartozik még a stabilizálás. Szándéka, ha ismét bizalmat kap a választóktól, megoldani azt, ami ugyan lehetetlennek tűnik, úgy gazdálkodni, hogy ne kelljen felvenni hitelt. Közben mégis munkát és bért adni minden alkalmazottnak, és közmunkára is legyen elég pénz.

A település szép, de nem olyan virágos – mondja – mint Schrancz Györgyi néni idején, mikor Ozora elnyerte a Virágos Falu díjat, viszont álma, vágya, hogy újra olyan legyen. Most még a szemétgonddal kell küzdeni, de erre nyertek némi forrást a Tisztítsuk meg Magyarországot pályázaton, s hamarosan munkához látnak.

Az idegenforgalom is segítheti jobban a település gazdálkodását. A vár több tízezer látogatót vonz, de, sajnos – teszi hozzá – igazgatásilag az nem Ozorához tartozik. Csekély idegenforgalmi bevétel származik ugyan belőle, de más megoldást kell találniuk. Jönnek még idegenek a lomisokhoz, akik az utcán használt holmikat árulnak, és évente van Ozora fesztivál, ami szintén forgalmat jelent. 

A feladatokat sorolva beszélt arról, hogy meg kell oldani az orvoskérdést, nyugdíjba ment ugyanis az ozorai orvos, most csak helyettesítés van, és tárgyalnak egy háziorvossal, hogy javuljon a faluban az egészségügyi ellátás. 

Aztán újra a pénz került szóba, bevételi forrást jelent a fólia alatti virágtermesztés, ez hoz most is bevételt, de több kellene. 

Feladat tehát van bőven, s hogy Sümegi Gábor tiszte lesz azokat megoldani, az vasárnap, Ozora választópolgárainak voksain múlik.

Sümegi Gáborral készült podcast beszélgetésünket itt hallgathatják meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában