Egészségügy

2024.08.29. 07:00

Amikor a világ elsötétül: segítség időskori vakság esetén

Az időskori látásvesztés nemcsak a fizikai világ beszűkülését jelenti, hanem hatalmas lelki terhet is ró az érintettekre. A Kilátás Közhasznú Alapítvány szakmai vezetője segítségével most megmutatjuk, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre, ha valaki idős korában elveszíti látását. Együttérzés és gyakorlati segítség a középpontban, hogy ne kelljen egyedül szembenézni ezzel a kihívással.

Balogh Éva

Az időskori látásvesztés nemcsak a fizikai világ beszűkülését jelenti, hanem hatalmas lelki terhet is ró az érintettekre. Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Az időskor egy olyan életszakasz, amikor az emberek általában több időt tölthetnek kedvenc tevékenységeikkel, mint az olvasás, kertészkedés vagy hosszú séták a természetben. Azonban sok idős ember számára ez az időszak a látás fokozatos elvesztését is magával hozza. Az időskori vakság vagy részleges látásvesztés hatalmas kihívást jelent, amely nemcsak a mindennapi életet, hanem az érzelmi jólétet is alapvetően megváltoztatja. De mit tehetünk, ha a világ hirtelen elsötétül?

Az időskori látásvesztés okai

Az időskori látásvesztésnek számos orvosi oka lehet. Az egyik leggyakoribb a makuladegeneráció, amely az éleslátásért felelős sárgafoltot érinti, és fokozatosan csökkenti a központi látást. Ez a betegség különösen megnehezíti az olvasást és más, közeli fókuszt igénylő tevékenységeket. Szintén gyakoriak az olyan szembetegségek, mint a szürkehályog, amely homályos látást okoz, vagy a zöldhályog, amely a látóideget károsítja. A cukorbetegség okozta retinopátia is gyakran vezet látásvesztéshez, különösen, ha a betegséget nem kezelik megfelelően – mondja a szakorvos.

Ezek a betegségek lassan, de biztosan elrabolhatják a látást, ami hatalmas lelki és fizikai kihívás elé állítja az érintetteket. A látás elvesztése egyértelműen csökkenti az önállóságot, és sok esetben elszigeteltséget, szorongást, sőt depressziót is okozhat. De a helyzet nem reménytelen.

Hová fordulhatunk segítségért?

Dobos Csilla, a Kilátás Közhasznú Alapítvány szakmai vezetője szerint, ha valaki idősebb korban veszíti el látását, számos rehabilitációs lehetőség áll rendelkezésre, amelyek célja, hogy visszaadják az érintettek lehető legjobb életminőségét és önállóságát. Az alapítvány már több mint 15 éve segít a látásukat részben vagy teljesen elvesztő embereknek  Tolna–, Baranya–, és Somogy vármegyékben. Csilla kiemelte, hogy az alapítvány szoros kapcsolatban áll a szakorvosokkal, különösen a szemészeti osztályokkal, akik gyakran irányítják hozzájuk a betegeket. – Intenzív együttműködést alakítottunk ki a szemészeti osztályokkal, például a Balassa János Kórházban, Pécsett és Kaposváron is. Az orvosok tudják, hogy ha a személyes beavatkozás vagy a szemüveg már nem elegendő, hozzánk irányíthatják az érintetteket – mondja a szakmai vezető.

Az alapítvány elérése egyszerű: bármely érintett vagy hozzátartozó felveheti velük a kapcsolatot telefonon, személyesen, vagy e–mailben, de sokszor az orvosok is ajánlják a Kilátás Alapítványt a betegeiknek. Az érdeklődőknek először egy részletes felmérést biztosítanak, amelynek során feltérképezik, hogy milyen problémákkal szembesülnek a mindennapi életben, és személyre szabott rehabilitációs tervet állítanak össze.

A lelki támogatás fontossága

A látás elvesztése nemcsak fizikai, hanem lelki szinten is hatalmas megrázkódtatást jelenthet. – Sok idős ember nem tudja elképzelni, hogyan fogja tudni folytatni az életét, amikor elveszíti a látását. Ezért nagyon fontos, hogy a rehabilitáció során a lelki támogatásra is nagy hangsúlyt fektessünk. Igény esetén pszichológusaink heti rendszerességgel találkoznak az érintettekkel, és segítenek feldolgozni a helyzetüket – magyarázza Csilla.

Az alapítvány csoportos foglalkozásokat is szervez, ahol az érintettek találkozhatnak hasonló helyzetben lévő emberekkel. – Nagyon felszabadító érzés megélni, hogy nem vagyunk egyedül a problémánkkal. Azok, akik már előrébb járnak a feldolgozásban, sokat tudnak segíteni azoknak, akik még csak most kezdik a rehabilitációt.

Gyakorlati segítség a mindennapokban

Az időskori látásvesztés komoly kihívásokat jelenthet a mindennapi tevékenységek elvégzése során is. Az alapítvány számos praktikus megoldást kínál ezek leküzdésére. Például az olvasást segítő eszközök – mint a nagyítók, elektronikus nagyítók vagy asztali olvasótévék – jelentősen megkönnyíthetik a látásukat részben elvesztett emberek életét. A közlekedés terén is komoly segítséget nyújtanak. Az idősek megtanulhatják, hogyan használják biztonságosan a fehérbotot, és hogyan tájékozódjanak az utcákon. – Nagyon sok idős ember csak arra vágyik, hogy el tudjon jutni a közeli gyógyszertárba vagy a boltba, és mi ebben segítünk nekik – mondja az alapítvány szakmai vezetője. 

A technológia fejlődése szintén jelentős segítséget nyújt a látásukat elvesztett embereknek. Például a Blindshell nevű fél–okostelefon, amely beszélő funkciókkal van ellátva, lehetővé teszi, hogy az idősek is könnyen használhassák a modern kommunikációs eszközöket. Emellett a számítógépes nagyító– és a felolvasó programok is elérhetőek, amelyek segítségével a látásukat vesztett emberek továbbra is kapcsolatban maradhatnak a világgal. 

Az időskori látásvesztés hatalmas kihívást jelenthet, de a megfelelő támogatással és rehabilitációval az érintettek visszanyerhetik életkedvüket és önállóságukat. Ha ön vagy szerettei ilyen helyzetbe kerülnek, ne habozzanak segítséget kérni – mert van kiút a sötétségből.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában