A székely közösség motorja

2024.08.29. 20:00

Dr. László Eszter a hagyományőrzésre és közösségépítésre koncentrál

Májusban a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének közgyűlésén új vezetőt választottak. Dr. László Eszter, a kakasdi közösség köztiszteletben álló háziorvosa mostantól nem csupán betegei egészségéért felel, hanem negyvenhét székely tagegyesület sorsának egyengetése is a feladata. A mandátuma 2026 januárjáig szól, és már most világos, hogy elhivatottsága, valamint bukovinai székely gyökerei révén jelentős szerepet vállal a székely hagyományok ápolásában és közösségük nemzetközi kapcsolatainak erősítésében.

Farkas Eszter

Dr. László Eszter életében a székely identitás mindig is alapvető szerepet játszott.

Potápi Árpád János, államtitkárral adta át dr. László Eszter a Sebestyén Ádám dajat Zbiegniew Kowalksinak
Potápi Árpád János államtitkárral adta át dr. László Eszter a Sebestyén Ádám díjat a folklórfesztiválon
Fotó: Makovics Kornel

– Bukovinai székely gyökereim egész életem meghatározó tényezői voltak. Én magam Kakasdon nőttem fel, de annak idején apai nagyszüleim Andrásfalváról Dévára költöztek. Édesapám kilencéves volt, amikor véglegesen Magyarországon telepedtek le – mesélte portálunknak a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke. Ez a családi háttér és a székely hagyományokhoz való kötődés nemcsak személyes életét, hanem szakmai pályafutását is meghatározta. Férje, aki szintén bukovinai, Istensegítsből származik, osztozik ezen elkötelezettségében.

Dr. László Eszter korábban a kakasdi egyesületben is fontos pozíciót töltött be

Dr. László Eszter aktív szerepet vállalt a Kakasdi Sebestyén Ádám Székely Társulatban, ahol egy időre elnökként és alelnökként is tevékenykedett. Bár hivatása egy időre elszólította a Völgységből, visszatérve újra belevetette magát a közösségi munkába. A szövetségi elnökségi tagságot februárban vállalta el, ám hamarosan, májusban már az elnöki pozíciót is betöltötte. 

– A felkérésre gondolkodás nélkül igent mondtam azzal az elképzeléssel, hogy megválasztásom esetén talán többet tudok tenni a bukovinai székelység identitásának fenntartásában, hagyományainak ápolásában, honi és külföldi kapcsolatainak erősítésében.

Az új elnök számára az első komoly megmérettetés a 35. Bukovinai Találkozások Nemzetközi Folklórfesztivál volt, amelyre augusztusban került sor. A rendezvény főszervezője a Magyarság Háza volt, és dr. László Eszter már februártól kezdve aktívan részt vett a programok szervezésében, így lehetősége nyílt közelebbről megismerni a tagegyesületek tagjait és a fellépőket is. 

– Fontosnak tartom a kapcsolattartást, és jövőbeni célom, hogy összehozzam a tagegyesületek tagjait, nemzetközi szinten is – hangsúlyozta.

Rendezvények sorát tervezik

A közösség összefogásának érdekében számos jövőbeli eseményt is tervez. Október 5-én Kismányokon kerül sor a Székely Búcsúra, amelynek előkészületei már most zajlanak. Az esemény különlegessége, hogy Máriagyűdről érkezik majd a pap a misézni, ezáltal is hangsúlyozva a székely hagyományok és vallási szokások összefonódását.

Egyik legfontosabb terve, hogy a fiatal generációkat is bevonja a közösségi életbe, hiszen úgy véli, hogy az utánpótlás biztosítása kulcsfontosságú a székely identitás fennmaradásához. Ennek érdekében a jövő évi néprajzi tábor előtt Lőrincz Etellel egy konferenciát szerveznek az együttesek vezetői számára, hogy ők a táborokban átadják a szükséges tudást a fiataloknak. 

– Fontos, hogy tudást adjunk a tagszervezeteknek, ezáltal a fiataloknak is. Közvetítsük és erősítsük azt az érzést, hogy jó bukovinai székelynek lenni napjainkban is.

Új kezdeményezések

A közösségi rendezvények sorában nemcsak a hagyományos találkozások és fesztiválok szerepelnek, hanem új kezdeményezéseket is terveznek. Például télen disznóvágást szerveznének, amelyre a külföldi tagszervezeteket is meghívnák, ezzel is erősítve a közösségi összetartozás érzését.

Az infrastruktúra fejlesztése is fontos szerepet kap az elnök tervei között. A Székely Ház felújítása és rekonstrukciója jelenleg is folyamatban van, hiszen szükséges, hogy a tagszervezetek barátságos környezetben találkozhassanak. Ugyanilyen fontos a Kismányoki Székely Porta nagytakarítása, amely szintén folyamatban van az októberi búcsú előtt.

Dr. László Eszter tehát nemcsak egy közösség egészségügyi vezetője, hanem egy erős, hagyományait őrző, mégis a jövő felé nyitott székely közösség motorja is. Elhivatottsága és tervei egyértelművé teszik, hogy a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége az ő vezetésével dinamikus fejlődésnek néz elébe, miközben megőrzi és továbbadja a székely hagyományokat a következő generációk számára.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában