Járatbővítés

2024.08.14. 17:30

Ezekben a városrészekben változik a szekszárdi helyijáratos buszközlekedés

Kedden délután döntöttek a szekszárdi közgyűlés tagjai arról, hogy októbertől jelentősen átalakul a városban a helyijáratos buszközlekedés. A módosításoknak sokan örülnek majd, a mostaninál ugyanis lényegesen több járat szállítja majd a helyieket. A döntésnek köszönhetően nem csak a közlekedés lesz egyszerűbb a tolnai vármegyeszékhelyen, de vélhetően csökken majd a hétköznapokon munkába járáshoz használt autók száma is. Mutatjuk hogyan változik a helyijáratos buszközlekedés.

Bencze Péter

Tavaly augusztusban vezették be azt az ideiglenes menetrendet Szekszárdon, amelynek most komoly fejlesztéséről döntöttek a képviselők. A 2023-as intézkedésre azért volt szükség, mert az önkormányzat több százmillió forinttal tartozott a Volánbusznak, a cech pedig évről-évre, hónapról-hónapra nőtt. A módosítások kapcsán viszont sok lakossági észrevétel és kérés érkezett mind a városhoz, mind pedig a szolgáltatóhoz. Ezért a polgármesteri hivatal munkatársai arra kérték a Volánt, végezzék el a helyijáratos buszközlekedés újbóli átalakítását úgy, hogy az vegye figyelembe a helyiek igényeit.

Sokan örülnek a szekszárdi helyijáratos buszközlekedés átalakításának.
Sokan örülnek a szekszárdi helyijáratos buszközlekedés átalakításának.
(Fotó: Mártonfai Dénes)

Régi-új utcákat érint majd a szekszárdi helyijáratos buszközlekedés

Felsővárosban az 1-es járat közlekedik majd az Autóbusz-állomásról indulva a Holub – Wesselényi utca (Kórház) – Nyomda útvonalon haladva. Munkanapokon napközben két óránként, illetve szombaton egy járatpárt a Tescóig meghosszabbítanak.  Délelőtt a jelenleg két óránként induló buszok helyett óránkénti közlekedést vezetnek be.

A Munkácsy utca környékét az 1-es és a 7-es járatok érintik a jövőben. Napközben reggel öt és délután hat óra között két óránkénti közlekedést alakítanak ki. Délelőtt minden második 1-es járat betéréssel érinti a Fűtőmű és Munkácsy utcai megállókat, míg a további időszakokban a 7-es buszok közlekednek, további 3  új járatpár beállításával koraestig.

A Wesselényi, Holub és Szövetség utcák környékét az 1-es járat éri majd el. A változtatás után az 1-es járatok újra az Autóbusz-állomásról indulva a Holub utca – Wesselényi utca (Kórház) – Nyomda útvonalon haladnak. Munkanapokon napközben két óránként, illetve szombaton egy járatpárt meghosszabbítanak a Tescóig. Ezáltal az Alsóvárosi temető és a bevásárlóközpontok is közvetlenül elérhetővé válnak. Délelőtt a jelenleg két óránként induló buszok helyett óránkénti közlekedést vezetnek be.

A Mérey – Kőrösi – Hermann Ottó – Bottyán-hegyi lakótelep környéke a 4-es, a 12-es, és a 14-es járatokkal lesz elérhető. A napközbeni időszakra óránként új 4-es körjáratot vezetnek be, ami az Autóbusz-állomás – Liszt Ferenc tér – Szent László utca – Fürdőház utca – Nefelejcs utca (új megálló) – Zöldkert utca – Kőrösi utca – Mérey utca – Szent László utca – Hunyadi utca – Autóbusz-állomás útvonalon közlekedik majd. A járatok így reggel hat órától délután hat óráig nagyjából fél óránként közlekednek.

A tanyák és a gyárak is könnyebben megközelíthetőek lesznek

A Csatári-völgyekbe és Baranya-völgy irányába a 12-es járat közlekedik októbertől. Utóbbi járat az eddigi négy óránként helyett két óránként indul majd. A délelőtti és délutáni járatpáron felül reggel új iskolás járatot vezetnek be.

A Bor utca könnyebb megközelítését a helyijáratos rendbe bevont helyközi buszokkal oldják meg. A jövőben egész nap rendszeres kiszolgálást biztosítanak majd a járatok hétfőtől egészen szombatig.

Új buszmegállók is lesznek

A mostani tervek szerint három helyen eddig használaton kívüli vagy új buszmegállót alakítanak ki annak érdekében, hogy minél többen vegyék igénybe a közösségi közlekedést Szekszárdon. Így új fel- és leszállási lehetőség lesz az Újfalussy Imre és a Nefelejcs utcák kereszteződésében, a Kadarka utcán a Táncsics Mihály utca 44-es számmal egy vonalban, valamint a Penny üzlettel párhuzamosan a Béri Balogh Ádám utcában.

A helyijáratos buszmenetrend átalakításával kapcsolatos részletes tájékoztatót és az egyes járatok indulási és érkezi időpontjait az alábbi linkre kattintva érheti el. A kattintás után egy tömörített állományt tölt le a számítógépe, amit kicsomagolva a 155-ös számú előterjesztés mellékleteként feltüntetett fájlt kell megnyitni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában