Értékmentés

2024.08.05. 07:00

Múltkutatás: az idősek is kedvet kaptak a netezéshez

Cseke Károly gondozza és gyarapítja a felsőnyéki helytörténeti gyűjteményt. Létrehozott egy helyi weboldalt, melynek egyik célja az értékek felkutatása, az egykori és mai események dokumentálása. A gyűjtemény elhelyezésére, bemutatására nagyobb térre, korszerűbb körülményekre lenne szükség, mert a jelenlegi Tájház eléggé leromlott állapotú.

Wessely Gábor

Maga is gyűjti a régiségeket, és a falu helytörténeti gyűjteményét is gondozza, gyarapítja Cseke Károly. A 47 éves felsőnyéki férfi ráér ezzel foglalkozni, mert gyermektelen és leszázalékolt. A horgolószakkör tagjai kezdték összeszedni a helyi régiségeket, akiktől ő 2021-ben vette át a munkát. Ma már többezer darabból áll a kollekció: berendezési-, használati- és dísztárgyak, viseletkultúra, iskolatörténet, mezőgazdasági eszközök, miegymás. Igazán jól bemutatni nem lehet mindent, mert kicsi a hely az e célra kapott, Tájháznak nevezett épületben. Némi állagjavítás történt, tetőjavítás, így beázás már nincs. De lenne még feladat bőven. Ha lesz pályázati lehetőség, szeretnének továbblépni. 

Cseke Károly, a Tájházban látható helytörténeti gyűjtemény egy érdekes darabjával, egy fonott babakocsival. A szerző fotója.

Sok lett a szabadideje

– Sok lett a szabadidőm, amikor 2018-ban leszázalékoltak – emlékszik vissza –, és létrehoztam egy helyi weboldalt. Felraktam az eseményeket, az aktuális rendezvényeket, és sokakat beszerveztem, akik fényképekkel, visszaemlékezésekkel segítették a múltkutatást. Az ezer lakosú faluban már ötszázan bekapcsolódtak, ami szerintem nem rossz arány. Az idősek is kedvet kaptak az internetezéshez. Segítenek felismerni a régi képeken a régi arcokat. S mindebből egyszer szeretnénk majd összeállítani egy albumot.  

Jár régiségvásárokba a gyűjtemény gondozója, ismeri az e témával foglalkozó netes felületeket, és padlásokra is felmegy szétnézni, ha úgy alakulnak a dolgok.  

Három szatyorra való cuccot szedett még össze

– Van, hogy fiatalok megvesznek egy régi házat – meséli –, s megkérem őket, hogy szétnézhessek, mielőtt mindent kidobálnak. Gyarapodik a gyűjtemény, s még inkább gyarapodna, ha lenne több hely. Felajánlottak már szövőszéket és cséplőgépet is, de nincs hova tenni. Egy helyen kiürítették a padlást, aztán felengedtek, s három szatyorra való cuccot szedtem még össze a ragaljáról, lécek mellől. Ami számunkra a legfontosabb, az a tipikusan helyi tárgy, kép, irat. Van felsőnyéki szódásüveg, birtoklevél és obsit is.    

Egyelőre csak a helyiek és az elszármazottak örülhetnek a gyarapodó helytörténeti gyűjteménynek. Felsőnyék nem turistacélpont, viszont, ha megépül a Siófok-Pécs kerékpárút – érintve a falut – megnövekedhet a látogatóforgalom. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában