Áradás

2024.09.11. 14:03

Hatalmas árvíz jön a Dunán, Tolna vármegyét is érinti

Bár idehaza még komoly gondot okoz a hónapok óta tartó aszály és a szárazság, úgy tűnik, hamarosan jelentős mennyiségű víz érkezik a Dunán Ausztria felől.

Bencze Péter

Nyugati szomszédainkat ugyanis a következő napokban rendkívül nagy mennyiségű csapadék árasztja majd el az előrejelzések alapján. Az esőzések miatt ott várhatóan komoly árvíz alakul majd ki, de nem lesz ez másként a Duna hazai szakaszain sem.

A Dunán levonuló árhullám vélhetően az északi és a fővárosi szakaszon okoz majd gondot.
A Dunán levonuló árhullám vélhetően az északi és a fővárosi szakaszon okoz majd gondot. Fotó: MW Archívum

Nagybajcsnál már 15-én elérheti az elsőfokú árvízvédelmi készültség kihirdetéséhez szükséges szintet, két nappal később pedig elrendelhetik a másodfokú riasztást is. Budapesten, a fővárosban a mostani 183 centiméteres vízállás helyett négy nap múlva mintegy 600 centiméteres várható, ami azt jelenti, hogy mindössze 10 centiméter hiányzik majd az elsőfokú árvízvédelmi készültség elrendeléséhez.

A folyó Tolna vármegyei szakaszán azonban egyelőre nem kell tartani komoly áradástól. Duanföldvárnál mintegy 300 centiméteres lesz a vízállás, ami jócskán elmarad majd a készültség elrendeléséhez szükséges 721 centimétertől.

Pakson szeptember 17-ére 410 centiméter várható, az elsőfokú árvízvédelmi készültség elrendeléséhez ugyanakkor 650 centiméteres víztömegre van szükség. Így, egyelőre úgy tűnik, hogy míg a folyó északi szakaszán gondot okozhat a hirtelen érkező nagy mennyiségű víz, addig Tolna vármegyében maximum a meder közeli földek szárazságát enyhítheti, amire sokan várnak már.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában