Időjárás

2024.09.11. 14:00

Csapadékos lesz az ősz, enyhe a tél

Az átlagnál jóval melegebb volt a mögöttünk lévő nyár, főleg Kelet Közép-Európában. Melegrekordok dőltek meg, Európában több mint háromszáz tó és vízfolyás száradt ki, ezzel párhuzamosan Nyugat-Európában és a skandináv régióban villámárvizek pusztítottak. Most azt ígérik: csapadékos lesz az ősz.

Mauthner Ilona

Szeptember közepét írjuk, pár napja még tombolt a kánikula és az extrém szárazság Közép- és Délkelet-Európában, de már láthatóak azok a légköri és időjárási jelek, melyek a változást hozzák. A klímapolitikai intézet előrejelzése szerint csapadékos lesz az ősz hazánkban, aminek a mezőgazdasági termelők örülnek a legjobban.

Csapadékos lesz az ősz, ezt ígérik az meteorológiai előrejelzések. Ez jó hír a mezőgazdasági termelőknek
Csapadékos lesz az ősz, ezt ígérik az meteorológiai előrejelzések. Ez jó hír a mezőgazdasági termelőknek. Fotó: Illusztráció (Shutterstock)

Csapadékos lesz az ősz, ezt állítják az elemzők

Szeptember elején a hőmérséklet jóval az átlag felett marad az európai kontinensen. Dél-Olaszországban és a Balkán-félszigeten tartott legtovább az extremitás.  

Dr. Gabi Géza szekszárdi agrárszakmérnök szerint, az elmúlt három hónapban 40 milliméternyi csapadék hullott Szekszárd környékére. A mostani lehűlés 5 milliméterrel növelte az eddigi eredményt, és legalább 400 milliméternyi eső hiányzik a földekből. Lenne tehát mit bepótolnia az időjárásnak.

Az egész őszre vetített szezonális előrejelzésben Európát tekintve a kontinens nagy részén a szokásosnál kissé melegebb felszíni hőmérsékletet láthatunk a modelleken. Az ECMWF, a CFS, a JMA és a GFS hosszú távú előrejelzései szerint is az átlagnál körülbelül 1-2 Celsius-fokkal enyhébb ősz vár ránk. Különösen októbertől növekvő csapadékminták jelennek meg a modellek szimulációin (45-50 százalék valószínűséggel), azonban a csapadékosság terén bizonytalanság is uralkodik az egyes futásokon. A legtöbb modell októbertől, de különösen novembertől az átlagnál több csapadékot vár.  

Hideg november, enyhe, de csapadékos tél

Idén az előző évektől eltérően a lehetséges forgatókönyvek szerint az átlagnál hűvösebb novembert várnak Európa nagy részén, de továbbra is többségben vannak az enyhébb novembert vizionáló forgatókönyvek. Az ECMWF esetében 51 tagból 17 mutat jelenleg az átlagnál 0,5-1 Celsius-fokkal hidegebb novembert. Jelenleg téli szezonális előrejelzést még nem lehet készíteni, azonban a klímaváltozási trendek alapján várhatóan az átlagnál enyhébb és csapadékos télre készülhetünk, bár a modelleken megjelentek az átlagnál hidegebb téli futások is, de ilyen időtávban ez még rendkívül bizonytalan. 

És amire biztosan számíthatunk a jövőben

Masszív, erős, leépülni képtelen blokkoló anticiklonokkal kell számolni, melyek a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbak lesznek a jövőben. Egyre sűrűbben fordul elő hőkupola Közép- és Kelet-Európa felett. Túlmelegedett óceán és Földközi-tenger, nyaranta pedig egyre északabbi pályán mozgó ciklonok várhatók. A trópusi cella északabbra tolódott, ez szintén egyre gyakoribb lesz a jövőben. 
A Kárpát-medence rossz fekvése és a helyi medencehatások miatt bent ragad a forró, száraz és gyakran szennyezett levegő, ez egyre többször fordul elő a jövőben. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában