A tetőzés előtt nem kaphatott vizet a holtág

1 órája

Egy dunai vízlépcső megoldaná a gondot

Hétfőn dél körül tetőzött Bogyiszlónál a Duna. A falu polgármestere, Tóth István ígéretet kapott arra a vízügyesektől, hogy délután megnyitják a zsilipet, s így a 7,5 kilométeres főcsatornán keresztül vízutánpótlást kaphat a település kedvelt horgász- és kirándulóhelye, a holtág. Egyméternyi víz hiányzik belőle.

Wessely Gábor

Tóth István a bogyiszlói csatorna lezárt zsilipjénél; a túloldalon még száraz a meder, birkák legelnek benne

Fotó: A szerző fotója

A bogyiszlói polgármester, Tóth István maga is vízügyi szakember. Ismeri az egykori kollégáit, nógatja őket, hogy mihamarabb nyissák meg a zsilipet. Most, amikor magas a Duna, könnyen feltölthető lenne a falu melletti holtág, melyből egyméternyi víz hiányzik.

Egy belső, vízügyes szabályzat szerint ők csak apadó vízből kaphatnak utánpótlást, áradóból nem. Erre az a magyarázat, hogy ha valami uszadékfa beakadna a zsilipnél, az érkező és akadályba ütköző víz elöntené a környező földeket. Ám a polgármester szerint ez a probléma könnyen orvosolható lenne egy műszaki védmű, például egy rács beépítésével.

Kivágják a nádat, hogy a víz mihamarabb elérhesse a falut
Fotó: A szerző fotója

A Duna Tolna vármegyei szakaszán nincs olyan nagy veszély, mint a főváros fölötti részeken, ahol sok, bővizű mellékfolyó hozta az utánpótlást. Itt a Siót megfogták a torkolatnál – az árvízkapunál –, s még így, visszaduzzasztva is vígan elfér a töltések között. A Duna mentén – főleg az alföldi részen – nagy volt a szárazság, a föld befogadta a sok esőt. Ebből adódóan errefelé csak a hullámtérben érkező vízmennyiség kezelendő, plusz nem adódik hozzá. Indokolt a készültség, de csak a másodfokú. 

Hétfőn délben tetőzött a Duna

A tetőzés Bogyiszló közigazgatási területén hétfőn, a dél körüli órákban következett be. A polgármester arra kapott ígéretet, hogy a főcsatorna zsilipjét a délutáni-esti órákban megnyitják. Ottjártunkkor, délelőtt 10-kor még száraz volt a csatorna medre, birkák legeltek benne, és vágták a nádat, ahol szükséges volt, hogy az érkező víz akadálymentesen haladhasson. A Dunát a holtággal összekötő csatorna 7,5 kilométer hosszú. Mire végigballag rajta a víz, 3-5 nap is eltelhet, a talaj szárazságától és a meder, növényekkel való telítettségétől függően. (Gyökérzónás tisztításra ötévente lenne szükség, de 25 éve nem volt.) Eredetileg ez a létesítmény arra szolgált, hogy a belvizet a Dunába vezesse. Az aszályos évek miatt aztán változott a szerepe, nem kivinni, hanem behozni kell neki a vizet. Ha van. 

Vízszintkülönbségek a torkolatnál: lent a Sió, fent a Duna Fotó: A szerző fotója

Ideje lenne egy víztározó építésének

Most a tetőzést követően, viszonylag gyors apadás várható. Vagyis – Tóth István szerint – mire eléri a holtágat a bejövő víz, lehet, hogy meg is szűnik a folyó magas vízállásának köszönhető nyomás. Mindenesetre nyüzsögnek a szakemberek a környéken, a zsilip mellett ott a sárga zászló, ami azt jelzi: fokozott figyelmet igénylő hely. (A fehér: megjelent a veszély. A piros: beavatkozást igénylő helyszín.) Az előzetes adatok szerint a tetőzés az árvízkapunál, 1203 centin lesz, ami több mint fél méterrel elmarad a 2013-as 1259 centis csúcstól. (A vízmércék helyi magasságokat jelölnek, nincsenek országosan összehangolva. Tehát, ha Bajánál 910 centin tetőzik a folyó, az nem azt jelenti, hogy kevesebb víz lesz benne, mint Bogyiszlónál.)

Sokan és régóta hangoztatják, hogy ideje lenne egy tárolót (vízlépcsőt) építeni a Dunán. Ennek áradáskor és apadáskor is hasznát vehetnék. Ha a folyó középső szakaszán létesítenék, javulnának a hajózási feltételek, és könnyűszerrel garantálhatnák, hogy mindig rendelkezésre álljon megfelelő mennyiségű hűtővíz az atomerőmű részére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában