Iskolapélda

2024.09.02. 11:30

Rendőrök vigyáznak az iskolásokra szeptemberben

Szeptemberben a rendőrség kiemelt figyelmet fordít az iskolák környékére. Az Iskolapélda nevű kampány célja, hogy az idei tanévkezdés balesetmentes legyen a gyermekek számára. Ennek érdekében most is, mint minden esztendőben, egyenruhások segítik a tantermekbe siető fiatalokat.

Bencze Péter

A nyári szünet véget ért, szeptember 2-án újra megnyitják kapuikat az általános- és középiskolák. A tanévkezdés időszaka fokozott közlekedésbiztonsági kockázatot jelent, különösen a gyermekek számára. Az utakon megnövekedett forgalom és a tanintézmények környékén kialakuló zsúfoltság miatt elengedhetetlen, hogy a járművezetők fokozott figyelemmel közlekedjenek. Ezt segíti idén is rendőrség. A hatóság szakemberei Iskolapélda névvel indítottak új programot, ami során egyenruhások vannak jelen az iskolák előtt a reggeli becsöngetéskor és a tanidő végén.

Az Iskolapélda program során rendőrök, figyeltek hétfőn reggel a közlekedőkre a szekszárdi Babits Mihály Általános Iskola előtt.
Az Iskolapélda program során rendőrök, figyeltek hétfőn reggel a közlekedőkre a szekszárdi Babits Mihály Általános Iskola előtt.
Fotó: Denes Martonfai

Iskolapélda: Új kampány a balesetek elkerülése érdekében

A rendőrség idén indította el új kampányát, az Iskolapéldát, amelynek célja, hogy szeptemberben, a tanévkezdés időszakában megelőzzék a gyermekeket érintő közlekedési baleseteket. A statisztikák riasztóak: 2023-ban közel ezernégyszáz, tizzenégy év alatti gyermek sérült meg közlekedési balesetben Magyarországon, közülük mintegy ezren általános iskolások voltak. A balesetek jelentős része a sofőrök figyelmetlenségéből vagy szabályszegéséből ered, így a kampány fő üzenete: a járművezetőknek különös gondossággal kell közlekedniük az iskolák környékén.

Az iskoláskorú gyermekek közlekedésbiztonsági veszélyeztetettsége szeptemberben különösen magas, mivel ilyenkor egyszerre térnek vissza a mindennapok forgatagába. A tanév elején a diákok számára gyakran még szokatlanok az iskola körüli közlekedési helyzetek, ami tovább növeli a balesetek kockázatát. A rendőrség arra kéri a szülőket, hogy előzetesen ismertessék meg gyermekeikkel a biztonságos közlekedés alapvető szabályait, és ha lehet, gyakorolják be velük az iskolába vezető útvonalat.

Fokozott rendőri jelenlét az iskolák környékén

A rendőrség munkatársai a tanév megkezdése előtt átfogóan elemezték Tolna vármegye valamennyi városában az iskolák környezetének közlekedésbiztonsági és közbiztonsági helyzetét. Ennek eredményeképpen szeptemberben a tanítás kezdetének és befejezésének időszakában rendőrök és polgárőrök segítik a közlekedést az iskolák környékén. Komlósiné Kiss Anett, a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta portálunknak, kollégái egész szeptemberben ott lesznek a városok iskoláinál, gondoskodnak arról, hogy senkit ne érjen baleset.

Ez a demonstratív jelenlét nemcsak a gyermekek védelmét szolgálja, hanem a járművezetők figyelmét is felhívja a fokozott körültekintés szükségességére, különösen a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeknél. A rendőrség kiemelt figyelmet fordít a biztonsági övek és a gyermekbiztonsági rendszerek használatára, valamint arra kéri a szülőket, hogy a parkolókat használják, és ne az úttesten álljanak meg.

A kampány célja, hogy az iskolakezdés időszakában minden gyermek biztonságban jusson el az iskolába és haza. "Vigyázat! Gyerekek!" – ez a legfontosabb üzenet minden közlekedő számára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában