Mulassunk módjával!

Bencze Péter

Eljött szeptember harmadik hétvégéje, és vele együtt a Szekszárdi Szüreti Napok is. Csütörtökön kezdetét vette a város legnagyobb és legszínesebb ünnepe, amikor a szekszárdiak és az idelátogatók együtt koccintanak a helyi borokkal.

Szekszárdon a bor nem csak egy ital – hagyomány, kultúra és identitás. Amikor végigsétálunk a borpavilonok sorai között, nem csupán a szőlő termésének édes nedűjét kóstoljuk, hanem egy közösség évszázados munkáját, amely a napsütötte lankákon születik. A borászok mesélnek arról, hogyan formálta az időjárás a szőlőt, hogyan alakult az idei termés, és hogy miben rejlik a szekszárdi borok különlegessége. Ezek a beszélgetések, az élmények megosztása teszik a Szüreti Napokat igazán különlegessé.

Töltsünk el minél több időt a családdal, barátokkal, beszélgessünk, nevessünk, és persze kóstolgassuk a legjobb italokat. De ne feledjük, hogy ez az ünnep igazán csak akkor lesz teljes, ha mindenki épségben hazaér. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az ittas vezetés még mindig sok tragédiát okoz és a rendőrségi beszámolókban rendszeresen olvashatunk óvatlan sofőrökről, akik egy poharazgatás után nem félnek autóba ülni. Mindig dönthetünk úgy, hogy gyalogosan, vagy taxival indulunk haza.

Ünnepeljünk együtt, élvezzük a finom borokat, de tegyük mindezt felelősséggel. Mert az igazi ünnep az, amikor mindenki biztonságban ér haza, és jövőre újra együtt koccinthatunk.