A társadalmi időzített bombák köztünk élnek

Bencze Péter

Az elmúlt hetek egyik tragikus eseménye – a Dunaföldváron történt gyilkosság – mélyen megrázta Tolna vármegye lakosságát. Egy ilyen szörnyűség nem csupán bűncselekmény, hanem figyelmeztető jel is, hogy valami nincs rendben körülöttünk. A hírportálok hírei egyre gyakrabban számolnak be hasonló esetekről, és nehéz lenne elmenni mellettük anélkül, hogy megpróbálnánk megérteni az okokat.

Az emberi elme és lélek működése mindig is foglalkoztatott. Az egyik, viselkedéselemzésről szóló könyv, amely épp a kezembe került, arra késztetett, hogy elgondolkodjam: mi vezet egyes embereket ilyen szörnyűségek elkövetéséhez? Az erőszakos cselekedetek mögött gyakran évek óta forrongó belső feszültségek állnak, mintha az elkövetők már régóta időzített bombaként járkálnának köztünk. Amikor pedig ezek a belső küzdelmek felszínre törnek, a robbanás nem csak egyéni tragédiákat okoz, hanem társadalmi válságot is tükröz. A lélek gyógyítása terén tett előrelépések ellenére még mindig sokan élnek feldolgozatlan traumák és mérgező kapcsolatok fogságában.

Egyes pszichiátriai betegségek valóban dekódolják az ön- és közveszélyes viselkedést, de sok tragédia megelőzhető lenne, ha már gyermekkorban megtanítanánk, hogy a lelki egyensúly megőrzése ugyanolyan fontos, mint a testi egészség. Ahhoz, hogy „szépen élhessünk”, a mentális jóllétért tudatosan dolgoznunk kell, hiszen csak így előzhetjük meg a belső feszültségek okozta társadalmi robbanásokat.