Gasztro-kulturális kalandozás

2024.09.03. 07:00

A Paksi Puliszkafesztiválon mindenki jóllakhatott

Augusztus utolsó szombatja idén sem telt eseménytelenül Pakson. Ötödik alkalommal rendezték meg a Paksi Puliszkafesztivált, aminek mottója – „Egy falat puliszka, egy falat Erdély” – tökéletesen összefoglalta a nap hangulatát, amely egy igazi gasztro-kulturális kalandozást ígért az erdélyi ízek és hagyományok világában.

Farkas Eszter

A Csengey Parkban a Paksi Puliszkafesztivál nemcsak a finom ételek és italok kedvelőit vonzotta, hanem azokat is, akik érdeklődnek az erdélyi kultúra és népi hagyományok iránt.

Valóságos gasztro-kulturális utazáson vehettek részt, akik kilátogattak az ötödik Paksi Puliszkafesztiválra.
Valóságos gasztro-kulturális utazáson vehettek részt, akik kilátogattak az ötödik Paksi Puliszkafesztiválra. Fotó: Molnár Gyula

Gasztronómiai élmények a Paksi Puliszkafesztiválon

A fesztivál fő attrakciója természetesen a puliszka volt, amit hagyományos és új formákban is megkóstolhattak a látogatók. A puliszka, ez a jellegzetes erdélyi étel, kukoricalisztből készült fogásként különféle ízesítésekkel jelent meg: sajtos, túrós, szalonnás, vagy akár édes változatban is kapható volt. A Csíki sörstand kínálata szintén nagy érdeklődést keltett, ahol a látogatók a legkülönbözőbb sörkülönlegességeket próbálhatták ki, míg az édesszájúakat kürtőskalács, áfonyalekvár és méz várta.

Az ételstandok mellett helyet kaptak az erdélyi kézműves élelmiszerek is, mint például a zakuszka, vineta, méz, szalonna és különböző sajtok. Az erdélyi áfonyapálinka szintén népszerű volt, és tökéletes kiegészítője lett az autentikus gasztronómiai élménynek. A fesztivál egyik legnagyobb vonzereje azonban nemcsak az ételekben rejlett, hanem abban a közösségi élményben is, amit a látogatók az ételek és italok közös fogyasztása során tapasztalhattak meg.

Színes programkavalkád

A fesztivál délelőtt tíz órakor kezdődött, és az egész napot átfogó programokkal várta a látogatókat. A megnyitót követően az első előadás Kányádi Sándor Az okos kos című verse volt, melyet Bizsi Anna tolmácsolásában hallgathattak meg az érdeklődők. A gyerekek és családok számára a Cirkusz-KA együttes Fecskebeszéd című koncertje hozta el a vidám hangulatot.

A nap folyamán számos előadó lépett színpadra, például Sebestyén István népmesemondó, aki Székely mesék című előadásával szórakoztatta a közönséget. A déli harangszóra Kürtösi Krisztián plébános mondott puliszkaáldást, majd délután egy érdekes kerekasztal-beszélgetésre került sor, ahol dr. László Eszterrel, a Bukovinai Székelyek és dr. Szekeres Sándorral, az Erdélyi Körök Országos Szövetsége elnökeivel találkozhattak az érdeklődők. A beszélgetés során szó esett a puliszka történetéről, kulturális jelentőségéről is. Illetve arról, hogyan köti össze ez a Kárpát medencében élő embereket.

Néptánc és népzene: Az erdélyi kultúra ünnepe

A délután egyik kiemelkedő programja a Pettyes tulipán erdélyi néptánccsoport nyárádmenti és felcsíki táncokat bemutató előadása volt. Őket követte a Maroknyi Székely Dalkör, a Bukovinai Székelyek Szekszárdi Egyesületének előadásában, amelynek során a népdalkincs legszebb darabjait hallhatták az érdeklődők.

A táncos programokat tovább gazdagította a Szarkaláb Néptánccsoport, akik sárközi és szatmári táncokkal léptek fel. A délután folyamán a Paksi Siller Nótakör katonadalokkal, majd Sebestyén István műsora következett.

Zárókoncertek és közös élmények

Ahogy a nap lemenőben volt, a színpad továbbra is tele volt élettel. Este hat órakor a Sebestyén Ádám Székely Társulat Kakasdról mezőségi táncokkal lépett fel, majd a Köménymag amatőr színjátszó kör adott elő egy darabot. Az Erdélyi Disznajó néptánccsoport vajdaszentiványi táncokat mutatott be, amelyet a Cikói Székely Kórus követett bukovinai lakodalmas dalokkal.

Az esti programok során többek között verses előadások, katonadalok, és a Völgység Néptánc Együttes és Dalkör műsorai színesítették a fesztivált. A nap zárásaként a Új köntös magyar folk zenekar koncertjére gyűlt össze a közönség, amely remek lezárása volt ennek a gazdag és élményekkel teli napnak.

Gyermekprogramok: A legkisebbek sem unatkoztak

Bándi Imre, az Erdélyi Magyarok Tolna Megyei Egyesületének elnöke kiemelte, hogy külön figyelmet fordítottak a gyermekek szórakoztatására is. A népi játszótér, erdélyi tudáspróba, kézműves foglalkozások, kopjafa faragás, vesszőkosár fonás, gyöngyfűzés, arcfestés és csillámtetoválás mellett a Székelyföldi Legendárium rajzfilmvetítése biztosította, hogy a legkisebbek is jól érezzék magukat.

Az V. Paksi Puliszkafesztivál nemcsak a gasztronómia szerelmeseinek, hanem a kultúrák találkozására és az erdélyi hagyományok megismerésére nyitott embereknek is felejthetetlen élményt nyújtott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában