Teol.hu videó

2024.09.09. 17:30

Tuzson Bence keményen bírálta a Nemzeti Kártya-program kritikáit (videó)

Keményen reagált Tuzson Bence igazságügyi miniszter – szekszárdi látogatása során – az Európai Unió Bírósága által kiszabott 200 millió eurós büntetésre, amely Magyarország határvédelmi intézkedéseit érte kritikaként. A tárcavezető azt mondta, hazánk az ügy miatt beperli az Európai Uniót. Emellett a Nemzeti Kártya-program miatt is újabb vita van kibontakozóban az EU-val.

Bencze Péter

Júniusban az Európai Unió Bírósága súlyos döntést hozott: 200 millió eurós, azaz közel 80 milliárd forintos büntetést szabott ki Magyarországra, arra hivatkozva, hogy szerintük hazánk nem tartotta tiszteletben az EU menekültügyi jogszabályait. A döntést mind idehaza, mind nemzetközi szinten kemény kritikák érték, hiszen sokak szerint Brüsszel olyan területet szabályoz, amelyben maga alig vesz részt, miközben az azt végrehajtó tagállamokat bünteti.

Tuzson Bence igazságügyi miniszter és dr. Horváth Kálmán főispán, a Tolna Vármegyei Jogásznapon 2024 szeptember 6-án.
Tuzson Bence igazságügyi miniszter és dr. Horváth Kálmán főispán, a Tolna Vármegyei Jogásznapon 2024 szeptember 6-án.
Fotó: Mártonfai Dénes

Magyarország nem hagyja magát

Tuzson Bence igazságügyi miniszter múlt héten, szekszárdi látogatása során erre reagálva azt mondta, Magyarország határvédelmi intézkedései jól működnek, de ahelyett, hogy támogatást kapnánk az uniótól, büntetéssel sújtanak minket. – 2015 óta közel 800 milliárd forintot költöttünk határvédelemre, hogy megvédjük az Európai Unió határait – hangsúlyozta a miniszter. – Míg korábban több százezer illegális bevándorló próbált átlépni a magyar határon, ma már ez a szám jelentősen csökkent. A rendszer működik, de ahelyett, hogy támogatnának minket, büntetnek – tette hozzá.

Tuzson Bence szerint Magyarország számára létfontosságú, hogy a határok védelme ne csak a magyar adófizetők terhére történjen, hanem az Európai Unió is járuljon hozzá a költségekhez. 

Az EU működéséről szóló szerződés 80. cikke egyértelműen kimondja, hogy a határvédelemnek és az ezzel járó költségeknek európai szolidaritás keretében kell megvalósulniuk. Ezt azonban Brüsszel nem teljesíti

 – emelte ki. A miniszter hozzátette, hogy Magyarország nemzetközi jogászok bevonásával pert indít az Európai Bizottság ellen, hogy visszaszerezzék azt a pénzt, amely Magyarországnak jár.

Újabb konfliktus a Nemzeti Kártya-program miatt

Az Európai Unió részéről nem csak a határvédelem miatt folyik vita Magyarországgal. A tagállamok nyomására Brüsszel valószínűleg kötelezettségszegési eljárást indít hazánk ellen a Nemzeti Kártya-program miatt. Amint ismert, a program célja, hogy egyszerűsítse a munkavállalási vízumok kiadását orosz és belarusz állampolgárok számára, amely egyesek szerint biztonsági kockázatot jelenthet.

Tuzson Bence azonban határozottan visszautasította ezt a kritikát. 

A program célja, hogy egyszerűsített módon, de nem nemzetbiztonsági ellenőrzés nélkül lehessen munkát vállalni Magyarországon” – mondta a miniszter. „Akik kockázatos területről érkeznek, azoknál szigorú nemzetbiztonsági ellenőrzés zajlik. A probléma túl van dramatizálva, hiszen Magyarországon mindössze 3-4 ezer orosz és belarusz állampolgár dolgozik, míg például Németországban ez a szám eléri a 300 ezret. Ez tehát egy klasszikus példa arra, amit úgy hívunk: vihar a biliben

 – tette hozzá.

Tuzson szerint a Nemzeti Kártya-program nem jelent veszélyt Magyarországra vagy az Európai Unióra, és egyértelmű, hogy a viták mögött politikai indíttatás áll. A kormány mindenesetre kitart a program mellett, amely lehetőséget biztosít arra, hogy a magyar munkaerőpiac rugalmasabban reagáljon a nemzetközi kihívásokra.

Harcolnak az igazságért

Tuzson Bence egyértelművé tette, hogy Magyarország nem hajlandó meghajolni a Brüsszelből érkező nyomás alatt, sem a határvédelemmel, sem a Nemzeti Kártya-programmal kapcsolatban. Az ország megvédi az Európai Unió határait, és elvárja, hogy ezt a munkát ne büntetéssel, hanem támogatással ismerjék el.

– A mi felelősségünk az, hogy megvédjük az embereket, és ezt továbbra is megtesszük, de Brüsszelnek is el kell ismernie, hogy az Európai Unió működésének egyik alapelve az egyenlőség és az igazságosság. Ennek érvényesítéséért minden eszközzel küzdünk – mondta a tárcavezető Szekszárdon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában