Kutatók Éjszakája

2 órája

A Kutatók Éjszakája Bonyhádon is sokszínű volt (galéria)

Idén is izgalmas és változatos programokkal készült a bonyhádi Völgységi Múzeum a Kutatók Éjszakájára.

Farkas Eszter

A tudomány népszerűsítésének jegyében megrendezett esemény során három neves szakember tartott lenyűgöző előadásokat a Völgységi Múzeumban, melyek mind tudományos igényességükkel, mind érdekfeszítő témáikkal lebilincselték a közönséget. A Kutatók Éjszakáján különleges kiállításmegnyitóra is sor került, valamint távcsöves csillagvizsgálat zárta az eseményt a múzeum udvarán.

A Kutatók Éjszakája keretében asztrofotó kiállítás is nyílt
A Kutatók Éjszakáján asztrofotó kiállítás is nyílt
(Fotó: Kirchné Máté Réka)

A Kutatók Éjszakája szélesítette a látóhatárt

A program egyik legérdekesebb része a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a Georgikon intézeteiből érkezett kutatók előadásai voltak. Különféle tudományterületekről hoztak izgalmas betekintést a látogatók számára.

Dr. Füller Imre, a Magyar Tarkamarha Egyesület nyugalmazott ügyvezetője és a PTE címzetes egyetemi docense a magyar tarka szarvasmarha fajta jellegzetességeiről tartott részletes előadást. Bemutatta a fajta történelmi fejlődését, valamint szoros kapcsolatát Bonyháddal, ezzel is erősítve a helyi kötődést. Előadása nemcsak a mezőgazdaság iránt érdeklődők számára volt érdekes, hanem azoknak is, akik a helyi hagyományokat és értékeket fontosnak tartják.

Dr. Murányi Kata, a PTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának adjunktusa Portugália kulturális és történelmi érdekességeit mutatta be. Az előadó hosszú éveket töltött Portugáliában, ahol doktori fokozatát a kreatív gazdaság kutatásából szerezte meg. Előadásában rávilágított, milyen sokrétű és mély a portugál történelem, valamint betekintést adott abba, hogyan kapcsolódik össze a kultúra és a gazdaság egy ilyen egyedi országban. Széleskörű tudása és tapasztalatai révén új perspektívákat nyitott meg a közönség számára.

Dr. Gyenizse Péter, a PTE Természettudományi Karának docense és a Zsolnay Planetárium állandó előadója a csillagászat világába kalauzolta a hallgatóságot. A naprendszerkutatás aktualitásai című előadásában bemutatta a legfrissebb eredményeket és érdekességeket a naprendszerről, miközben a hallgatók ámulattal figyelték, hogyan tárul fel előttük a világűr titokzatos mélysége. Az előadó szakmai felkészültsége és lelkesedése a csillagászat iránt könnyedén magával ragadta a közönséget.

Csillagok fénye a Tűzoltó Múzeumban

Az est fénypontja azonban nem csak az előadásokban rejlett. A Tűzoltó Múzeumban ezen az estén nyílt meg az Egy chip-etnyi csillagfény című kiállítás, amely a Magyar Csillagászati Egyesület és a Pécsi Csillagászati Szakkör asztrofotó gyűjteményét mutatta be. A kiállításon a látogatók különleges, lenyűgöző asztrofotókon keresztül gyönyörködhettek az éjszakai égbolt csodáiban, a távoli galaxisok és csillagok fénye pedig mintegy közelebb hozta a világmindenség rejtett szépségeit. A tárlat egészen november végéig látogatható, így azok is részesülhetnek a páratlan élményben, akik lemaradtak a megnyitóról.

Csillagnézés a múzeum udvarán

Az est záróeseménye a Völgységi Múzeum udvarán megrendezett távcsöves csillagnézés volt, ahol a látogatók testközelből csodálhatták meg az éjszakai égbolt szépségeit. A szervezők vezetésével a résztvevők távcsövek segítségével pillanthattak bele a világegyetem távoli részleteibe, így az elméleti előadások után gyakorlati élménnyel is gazdagodhattak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában